Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Isak Almgren går industritekniska programmet på Bäckadalsgymnasiet. Hör honom berätta om hur framtiden ser ut efter studenten. Foto: Linda Mathillas/SVT

Fortsatt lågt intresse för industritekniska program på gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortsatt svårt att locka unga personer att söka industritekniska program på gymnasiet trots att det är lätt att få jobb efter utbildningen. På Bäckadalsgymnasiet  i Jönköping har programmet som bedrivs i lärlingsform endast fått sex sökande till nästa läsår.

– Branschen är ju i ett stort behov av kompetens och jag tycker det är jättesynd att så få väljer det här, säger rektorn Anna Sandström.

Rektorn Anna Sandström framhåller särskilt att utbildningen förläggs minst 50 procent ute på företag i Jönköping med omnejd. Hon säger att hon hade hoppats på ett större intresse eftersom skolan tillsammans med bland annat näringslivet och Handelskammaren i Jönköping jobbat aktivt för att locka fler ungdomar till programmet.

Samtidigt hoppas hon fortfarande på fler elever när de nu har chans att göra ett omval fram till den 10 maj. Idag har utbildningen endast sex sökande till tolv platser.

– Jag tror vi behöver nå ut i grundskolan i större omfattning och visa på alla de karriärsmöjligheter som finns genom att gå ett yrkesprogram och vill man sedan vidareutbilda sig kan man gå både yrkeshögskola och högskola.

”Skönt att vara ute på arbetsplatsen”

Isak Almgren och Gideon Berggren går i årskurs tre på industritekniska programmet med inriktning på svets och plåt. Det var just möjligheten till mycket praktik som lockade.

– Om man ska lära sig yrket är det bättre att vara på en praktikplats för då träffar man de som kan yrket, säger Isak Almgren. 

Både Gideon Berggren och Isak Almgren har fått jobb.

Se rektorn berätta mer om utmaningarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.