Bild på barnmorska.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vissa kvällar och nätter jobbar bara två barnmorskor på Höglandssjuhuset i Eksjö när de skulle behöva vara tre stycken. Foto: Adam Wännman Zetterqvist/SVT

Förlossningskris – för få barnmorskor i sommar: ”Känns inte bra”

Uppdaterad
Publicerad

Flera förlossningskliniker har för lite personal i sommar.

Och allra tuffast är det på Höglandssjukhuset i Eksjö som går under sin minimibemanning vissa kvällar och nätter.

Vissa kvällar och nätter går man en barnmorska kort. Man arbetar då två stycken istället för tre, vilket barnmorskan Sara Blanc säger skulle behövas.

– Jag tycker inte det känns bra. Det är min legitimation som hänger löst, säger Sara Blanc.

Inför sommaren var det 62 olösta pass i grundbemanningen på BB-avdelningen, förlossningen och Gynekologiska vårdenheten. Luckorna berodde på att man inte hittade hyrbarnmorskor till de passen. Nu är det ännu fyra pass på sommarschemat som är inte är lösta.

Hänvisas till andra sjukhus

Regionens lösning är att hänvisa föderskor till andra sjukhus. Något som Sara Blanc menar har fungerat bra utifrån förutsättningarna. Det gör att födande par hänvisats till bland annat Värnamo och Jönköping i länet, men även till Växjö och Linköping.

– Vi vet att speciellt under sommarmånaderna så är det extra kämpigt för att kunna tillgodose att alla ska kunna få ut sin semester. Sen kan man alltid ha olika åsikter kring om nivån på ersättningen är tillräckligt hög för att man ska vilja ta extrapass, säger Patrick Nzamba, hr-direktör för Region Jönköpings län.

Rättelse: I en tidigare versionen av texten stod det att det var 100 olösta pass i grundbemanningen. Den siffran stämde inte utan det var 62 olösta pass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.