Bostadsrätter vid Skeppsbron

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När bostadsrätterna vid Skeppsbron byggdes vidtogs säkerhetsåtgärder för att inte klorerade lösningsmedel, som mätts upp i grundvattnet i området, ska ta sig upp i byggnaderna. Nu ska luft och vatten mätas för att se att åtgärderna fungerar – hör mer i videoklippet. Foto: SVT

Föroreningar vid nybygge – inomhusluft måste mätas i flera år

Publicerad

Vid ett av Jönköpings mest attraktiva lägen, Skeppsbron vid södra Munksjön, måste boende mäta luft och vatten i flera år framöver.

Detta eftersom kommunen vill vara säkra på att de föroreningar som finns i området inte påverkar inomhusmiljön.

Vid den södra delen av Munksjön i Jönköping byggs en ny stadsdel, med bland annat kontor, bostadsrätter och hyresrätter. I mars i år påbörjades inflyttningen i de nya bostadsrättshusen i kvarteret, som har totalt 122 lägenheter.

Det är sedan tidigare känt att området varit förorenat på grund av industrier som funnits där, och inför byggnationen av bostadsrättshuset har marken sanerats.

”Måste exponera någon”

I dagsläget finns det klorerande lösningsmedel kvar i grundvattnet vid fastigheten, men halterna är så pass låga att de inte utgör någon risk för de boende vid Skeppsbron, uppger Fredrik Svärd, miljöingenjör på Jönköpings kommun.

– Det måste vara ganska höga halter och som exponerar någon för att utgöra en risk. Det gör det inte här, säger han.

Mätningar av luft

Vid byggnationen gjordes flera tekniska åtgärder till exempel en förstärkt bottenplatta, tätning av rör för dricksvatten och avlopp, samt ventilation i garage och källare.

För att se så att dessa åtgärder fungerar kommer mätningar göras i fastigheten av luft och vatten i flera år framöver. Till att börja med finns en plan för mätningar nio år framåt – men inget slutdatum är satt.

– Det kan löpa under rätt lång tid och utvärderas efter ett visst antal år när man ser hur värdena utvecklar sig, säger Niclas Purfürst, miljö- och hälsoskyddsdirektör på Jönköpings kommun.

Miljö och hälsoskyddskontoret kontrollerar i dagsläget mätningar på sex byggnader i kommunen, varav två beror på liknande föroreningar som vid Skeppsbron.

Klorerande lösningsmedel

Klorerade lösningsmedel har tidigare använts i stor utsträckning i olika industrier, framför allt inom metall- och verkstadsindustrin.

Ämnena är lättflyktiga och i allmänhet hälsoskadliga, exempelvis kan de orsaka cancer och genetiska förändringar. De är även skadliga för vattenlevande organismer.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.