En kvinna sitter på en bänk och berättar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Sofia Enell, docent i socialt arbete på Linnéuniversitetet, tycker att man ska göra åt situationen på de särskilda ungdomshemmen. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Forskaren lyfter förslag för att få ordning på Långanäs

Uppdaterad
Publicerad

Att klumpa ihop ungdomar med psykisk ohälsa, aggressioner och kriminalitet på ungdomshem som Långanäs är en mycket dålig idé, det menar Sofia Enell, forskare i socialt arbete på Linnéuniversitetet.

– Det behöver bli en bättre vård på de särskilda ungdomshemmen genom bättre utbildad personal som får stöd av ledningen, säger hon.

I klippet ovan: Sofia Enell, docent i socialt arbete, reagerar på missförhållandena – men är inte förvånad.

Under närmare 15 års tid har Sofia Enell från Mullsjö forskat om de särskilda ungdomshemmen i Sverige. Idag är hon docent i socialt arbete på Linnéuniversitetet i Växjö. Hon har bland annat träffat ungdomar som varit på särskilda ungdomshem och följt upp vad som hänt efteråt.

SiS-hemmet Långanäs i Eksjö stängs

– Det var väldigt slående att många av dem pratade om psykisk ohälsa och flera av dem nämnde självmordsförsök. En del hankade sig fram med jobb och drömmen för många av dem är att få ett stabilt jobb och få det lugnt i livet, säger Sofia Enell.

Fel fokus vid placeringarna

Hon är kritisk till hur verksamheten ser ut i många fall på ungdomshemmen.

– Tyvärr har det varit mer fokus på att få bort de unga från gatorna än på vad som sker under placeringen: Att se till de ungas behov av omsorg, behandling, hälso- och sjukvård och utbildning.

Regeringen utreder de särskilda ungdomshemmen

Regeringen har tillsatt en utredning för att se över hur man bättre ska organisera vården av de här ungdomarna. Regeringen har flaggat för att SiS (Statens institutionsstyrelse) ska läggas ner och ersättas av något nytt.

Personalens utbildningsnivå för låg

Fram till stängningen av Långanäs var 203 personer anställda där. Sofia Enell menar att utbildningskraven för personalen är för låga: Gymnasiebehörighet för att vara behandlingsassistent och två års eftergymnasiala studier för att vara behandlingspedagog.

I klippet nedan: forskaren Sofia Enells konkreta förslag för att förbättra vården på de särskilda ungdomshemmen.

Ett ostädat rum

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sofia Enells fem förslag för att förbättra verksamheten på de särskilda ungdomshemmen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SiS-hemmet Långanäs i Eksjö stängs

Mer i ämnet