I klippet ovan: Sofia Enell, docent i socialt arbete, reagerar på missförhållandena – men är inte förvånad.
Under närmare 15 års tid har Sofia Enell från Mullsjö forskat om de särskilda ungdomshemmen i Sverige. Idag är hon docent i socialt arbete på Linnéuniversitetet i Växjö. Hon har bland annat träffat ungdomar som varit på särskilda ungdomshem och följt upp vad som hänt efteråt.
– Det var väldigt slående att många av dem pratade om psykisk ohälsa och flera av dem nämnde självmordsförsök. En del hankade sig fram med jobb och drömmen för många av dem är att få ett stabilt jobb och få det lugnt i livet, säger Sofia Enell.
Fel fokus vid placeringarna
Hon är kritisk till hur verksamheten ser ut i många fall på ungdomshemmen.
– Tyvärr har det varit mer fokus på att få bort de unga från gatorna än på vad som sker under placeringen: Att se till de ungas behov av omsorg, behandling, hälso- och sjukvård och utbildning.
Regeringen utreder de särskilda ungdomshemmen
Regeringen har tillsatt en utredning för att se över hur man bättre ska organisera vården av de här ungdomarna. Regeringen har flaggat för att SiS (Statens institutionsstyrelse) ska läggas ner och ersättas av något nytt.
Personalens utbildningsnivå för låg
Fram till stängningen av Långanäs var 203 personer anställda där. Sofia Enell menar att utbildningskraven för personalen är för låga: Gymnasiebehörighet för att vara behandlingsassistent och två års eftergymnasiala studier för att vara behandlingspedagog.
I klippet nedan: forskaren Sofia Enells konkreta förslag för att förbättra vården på de särskilda ungdomshemmen.