Den åtalade mannen nekar till brott. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Försvaret: Joullnar levde när hon lämnade huset

Uppdaterad
Publicerad

Under huvudförhandlingens första dag nekar den 22-årige mannen till brott. Han hävdar att Joullnar levde när hon lämnade huset.

Andreas Grudemo, som försvarar 22-åringen pekar på några detaljer i åklagarens sakframställan.

Det handlar dels om en tågbiljett som köps med kvinnans Bank-id och swish strax före de större summorna swishas.

Mordet i Taberg

– Han kan ingen svenska, så han kan inte ha köpt den biljetten. Det tyder på att Joullnar lever då.

Enligt 22-åringen har kvinnan kommit till honom på fredagseftermiddagen den 24 februari förra året. Hon ska därefter ha stannat kvar till dagen därpå och lämnat tillsammans med några andra personer, som kommit till huset på lördagen.

Foton som bevis

Försvaret påpekar också att en selfie som 22-åringen har i sin telefon och som tagits sent på kvällen den 24/2 visar att han inte har några skador i ansiktet.

Försvaret lyfter också fram två bilder som finns i förundersökningen, som 22-åringen ska ha tagit den 26/2, ner mot skogen där Joullnar senare hittas.

– På den bilden syns inga fotspår, medan den andra tydligt visar fotspår som är delvis översnöade, säger Andreas Grudemo i rättssalen.

Försvaret pekar på att det inte finns några fotspår i snön ner mot skogen, där Joullnar senare hittas, på bilden som 22-åringen tar den 26 februari. Foto: ur Polisens förundersökning
Försvaret visar bild nummer två som är tagen samtidigt, där spåren syns, trots att det snöade under dagarna runt den 24 och 25 februari. Foto: ur Polisens förundersökning

Mannen greps på kvällen, dagen efter kvinnan hittats och har sedan dess varit frihetsberövad. Hans mobiltelefon har gett åklagaren underlag för hur relationen med kvinnan sett ut, hur han rört sig och vilka kontakter han haft.

Gömde telefonen

På morgonen samma dag som han greps får han meddelanden från en familjemedlem om att gömma telefonen. Den hittas dock tre veckor senare vid en förnyad husrannsakan i den bil han färdades i då. Den låg då längst in under en madrass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Taberg

Mer i ämnet