Personal från Skogsstyrelsen ute i skogen med bil

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är ovisst för personalen på Skogsstyrelsen i Jönköping efter varslet i maj. I klippet ovan berättar fackordförande från ST Magnus Fürst, varför det tar tid att reda ut vilka som får vara kvar. Foto: Linda Mathillas/SVT

Fortfarande oklart hur Skogsstyrelsen i Jönköping drabbas av varslet

Uppdaterad
Publicerad

Det dröjer innan det blir klart hur många och vilka som kommer att bli uppsagda på Skogsstyrelsen med huvudkontor i Jönköping.

Magnus Fürst, avdelningsordförande för fackförbundet ST, menar att det finns risk för att personal nu söker sig bort från myndigheten när beskedet dröjer.

– Det är olyckligt att det kommit en semester emellan. Ju längre tiden går ökar ju risken för att vi förlorar kompetens. Det är oroväckande, säger han,

Samtidigt understryker Magnus Fürst att det är viktigt att processen inte går för fort fram, då riskerar det att gå fel.

– Det är jobbigt att se det som är viktigt att göra och att det inte finns pengar helt enkelt, säger han.

”Det finns arbete men inte pengar”

Skogsstyrelsen saknar inför 2025 uppemot 35 miljoner kronor och behöver göra sig av med 97 anställda. Det motsvarar var åttonde anställd på myndigheten med verksamhet i flera delar av landet.

På tre år har anslaget till Skogsstyrelsen minskat med ungefär 80 miljoner kronor.

Hoppas på höstbudgeten

Arbetsgivaren har nu sett över inom vilka verksamheter de behöver minska på personal och först i mitten av augusti ska ledningen lägga fram förslag på turordningslistor som facket ska lämna synpunkter på.

– Jag tycker att vi haft en bra process med arbetsgivaren och jobbat på så gott vi kunnat ändå, men vi kommer förmodligen bli fördröjda efter semestern.

Han säger att det är flera parametrar som avgör hur myndigheten ska spara och Fürst hoppas nu på ett positivt besked när Regeringen presenterar höstbudgeten den 20 september.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.