Fler fastighetsägare på Mariebo i Jönköping vill nu att kommunen löser ut dem från deras tomter. Foto: SVT

Gifttomterna på Mariebo i Jönköping – fler villaägare vill bli utköpta

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare två familjer som bor i närheten av de så kallade gifttomterna på Mariebo i Jönköping vill nu bli utköpta av kommunen. I ett brev skriver de att de har varit låsta till sina fastigheter i åtta år och att de nu vill ha ett möte med ansvariga kommunalråd om situationen.

De familjer som har hus på området har under en längre tid tvistat med Jönköping kommun om att få ersättning. Förra sommaren kom beskedet att de giftdrabbade fastigheterna värderas till mellan 5 och 5,9 miljoner kronor och att Jönköpings kommun ska köpa ut fastighetsägarna.

Men två fastighetsägare lämnades utanför.

Skriver till kommunalråden

– Det som skiljer våra två fastigheter från de andra sex fastigheterna som nu blir inlösta är att SGU (Sveriges Geologiska Undersökning, red.s anm.) inte valt att använda våra fastigheter för etablering och därför inte behöver rivas. I övrigt har vi samma föroreningssituation och lika höga halter, till och med högre, än vissa av de fastigheter som kommer rivas, skriver familjerna i ett brev till kommunen.

SGU säger till SVT Jönköping att undersökningarna visar att det inte finns behov av åtgärder på de fastigheterna.

– Det finns förorening inom fastigheterna, men den kommer att åtgärdas i och med att vi sätter in åtgärder där det är som mest förorenat, uppger Karin Eliaeson på SGU.

Därmed anses det gå bra att bo kvar i de fastigheterna.

Kemtvätt på 70-talet

För ett 40-tal år sedan bedrevs en kemtvätt på området på Mariebo i Jönköping. Fastigheten revs 1975 och då styckades området upp i bostadstomter.

2015 kom beskedet att marken var förgiftad – så pass förgiftad att länsstyrelsen klassat den som riskklass-1, vilket i korthet innebär stor risk för människors hälsa och miljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.