Beskedet om gifttomterna på Mariebo – ägarna köps ut

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års konflikt mellan villaägarna och Jönköpings kommun kom på måndagen ett nytt besked om gifttomterna på Mariebo i Jönköping. Det står klart att kommunen kommer att köpa ut sju av tomterna och riva husen som står på den giftiga marken.

– Vi har pratat om att korka upp bubbel den dag vi får ett sådan här besked, det är väl dags ikväll, säger Marie Wikander, en av husägarna.

SVT Nyheter Jönköping har tidigare berättat om husägarna som bor på marken som i flera undersökningar visat sig vara mycket giftig. De har drivit frågan att kommunen borde betala för att lösa in fastigheterna, och förra året krävde de Jönköpings kommun på nästan 40 miljoner kronor. Men något skadestånd blev det inte då.

Löser in sju fastigheter

I februari förra året kom beskedet att Jönköpings kommun kommer att betala för tillfälliga ersättningsbostäder för de sex husägare som bor närmast föroreningarna. Men husägarna var besvikna över beskedet eftersom de hoppats att kommunen skulle lösa in tomterna.

Men på måndagen kom alltså beskedet att fastighetsägarna kommer att lösas ut. Anledningen är att Statens geologiska undersökning, SGU, gjort bedömningen att alla hus och byggnader som ligger på de förgiftade tomterna måste rivas för att man därefter ska kunna sanera marken.

Fastigheter ska nu närmast värderas, en process som inleds redan nästa vecka. Det handlar om sju tomter och sex fastighetsägare.

– Det är en dag som vi har väntat på, att kunna ge det här beskedet, säger kommunalrådet Mona Forsberg (S).

Värdering

Flera av husägarna, som SVT träffar en stund efter beskedet, säger att de är lättade och glada över dagens besked. Det finns dock en viss oro för värderingen av deras fastigheter.

Nu inleds processen med en värdering.

– Det är väl realistiskt att vi inom ett år har löst in fastigheterna, säger Peter Jutterström.

Flera av de drabbade fastighetsägarna på gifttomterna i Mariebo kände lättnad över dagens besked. Foto: Johannes Tolf

SGU kommer i slutet av året att ansöka om pengar från Naturvårdsverket för saneringen. Då ska SGU ha fastställt hur saneringen ska genomföras. Kommunen kommer också att betala för tomterna, men hur mycket är i dagsläget alltså inte utrett.

– Kommunen kommer sedan att så gräs där – det kommer att bli en allmänning, säger Peter Jutterström.

I klippet ovan hör du reaktionerna efter beskedet som fastighetsägarna väntat på i flera år.

Bakgrund:

Tidigare bedrevs en kemtvätt i det som nu är ett villakvarter. Fastighet revs 1975 och då styckades området upp i bostadstomter. Men kemtvätten lämnade efter sig stora mängder gifter i marken.

2015 kom beskedet att marken var förgiftad – så pass att länsstyrelsen grupperat den som riskklass-1, vilket i korthet innebär stor risk för människors hälsa och miljö.

Enligt länsstyrelsen finns det inte längre någon ägare för den gamla kemtvätten i livet som kan ställas till svars, och kommunen har tidigare hävdat att fallet är preskriberat och har därför tidigare inte velat köpa ut fastigheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.