Under den tiden kommer SGU, statens geologiska undersökning, att göra åtgärdsförberedande undersökningar i marken. Jönköpings kommun har tidigare sagt att de inte kan hjälpa husägarna med att köpa loss husen eftersom saneringen inte är deras ansvar.
– Men vi vill ändå möta upp dem som bor i kärnområdet. Vi vet vilken oro som finns för de som lever i detta. Vi ser det som en väg att istället kunna erbjuda alternativt boende för att möta både fysisk och psykisk oro, säger kommunalråd Mona Forsberg (S).
Missnöje hos husägare
Vilken form av bostad som erbjuds kommer att göras upp individuellt och husägarna får fortfarande betala för den ena. Och alla husägare är inte nöjda med lösningen.
– Det här förändrar ingenting. Vi är fortfarande på ruta noll och vet inte om vi någonsin kommer att kunna flytta tillbaka till våra hus, säger Urban Wikander till SVT Nyheter Jönköping.
– Vi kanske inte ens får med hälften av våra saker till de här tillfälliga lägenheterna, fortsätter han.
Statliga undersökningar
Föroreningarna är klorerade kolväten och beror på en kemtvätt som tidigare låg där. Marken på bostadsområdet är så pass förorenad att den är klassad med riskklass 1, alltså stor risk för människors hälsa och miljö.
Tillsammans med Länsstyrelsen och Jönköpings kommun arbetar SGU för att området på sikt ska saneras med hjälp av statliga medel från Naturvårdsverket.