Nyhetsbyrån Siren har sammanställt hur stor andel av ledamöterna i landets kommunfullmäktigeförsamlingar som är över 65 år. Riksgenomsnittet är 30,9 procent. I länet är det åtta församlingar som ligger över den siffran, men Gislaved är ett undantag. Där är endast 17,1 procent av ledamöterna över 65 år. Bara jämtländska kommunen Åre har lägre andel med tolv procent.
– Vi har ju väldigt få över 70 år – tror att det är två stycken senast jag kollade, säger 69-årige Lars-Ove Bengtsson (C), som är ordförande i kommunfullmäktige i Gislaved.
Inte drivit ungdomskampanj
Men sammansättningen i fullmäktige speglar inte ålderssammansättningen i kommunen fullt ut. Då hade det krävts ytterligare nio procentenheter fler 65-plussare i fullmäktige. Varför Gislaved har så låg andel äldre bland sina ledamöter har Lars-Ove Bengtsson ingen direkt förklaring till.
– Vi hade ett maktskifte i senaste valet, det kan ha påverkat lite. Men det är ju inget parti som har drivit någon ungdomskampanj för att få in yngre ledamöter direkt. Men alla partier jobbar ju för att få in yngre, så hos oss ser det ju bra ut för framtiden då, säger han.
Eksjö har störst andel äldre
Kommunfullmäktige i Eksjö har högst andel ledamöter över 65 år i länet med 42,6 procent.
– Det positiva är att det innebär att vi har många erfarna människor. Våra seniorer är mycket kompetenta, säger Mats Danielsson (M), ordförande i kommunfullmäktige.
Fullmäktige skulle behöva tolv procentenheter färre ledamöter under 65 år för att spegla ålderssammansättningen i kommunen fullt ut.
– Det är förstås alltid bra att få in yngre krafter i politiken – en mix är absolut det bästa, säger Mats Danielsson.
Andelen kommunfullmäktigeledamöter över 65 år (i procent)
Skillnad mot röstberättigad befolkning, procentenhter, inom parentes
Aneby 33,3 (5)
Gnosjö 29,6 (3)
Mullsjö 25,0 (-5)
Habo 33,0 (9)
Gislaved 17,1 (-9)
Vaggeryd 25,6 (0)
Jönköping 35,1 (11)
Nässjö 29,9 (3)
Värnamo 31,0 (4)
Sävsjö 38,4 (8)
Vetlanda 32,8 (3)
Eksjö 42,6 (12)
Tranås 35,1 (4)