Glenn Sporrong som håller en modellbil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Glenn Sporrong från Skillingaryd visar upp en av alla bilarna han byggt under åren. Foto: Fredrik Weibull SVT

Glenn var på den första F1-tävlingen i Anderstorp: ”Sedan den dagen är jag fast”

Publicerad

Glenn Sporrong från Skillingaryd var med på den första Formel 1-tävlingen i Anderstorp för över 50 år sedan. Sedan dess är han fast i sporten – och bygger egna F1-bilar i miniatyr.

– Jag var 13 år vid första tävlingen. Min pappa gick vakt där ute, så jag fick se mycket av det som hände i depån och runt omkring. Och där började intresset, det var där jag fastnade, säger Glenn Sporrong.

”Bilar som jag byggt själv”

Sedan dess har han samlat på sig gamla fotografier på F1-förare med autografer, dekaler och planscher. Han har även sedan ett par år tillbaka börjat sätta ihop modellbilar från olika Formel 1-tävlingar. Hittills har han byggt 60 bilar.

– Det finns många som har större samlingar än jag, men de är ju köpta. Det är plåtmodeller som du köper och samlar på. Jag vill bara ha sådana som jag bygger själv, säger han.

I Smålands skogar

Förra året var det 50 år sedan man körde den första Formel 1 tävlingen i Anderstorp. Ytterligare fem tävlingar anordnades i de småländska skogarna där stjärnor som Ronnie Pettersson, Niki Lauda och Jackie Stewart var med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.