Kristine Hästmark (M) kommunalråd i Gnosjö står vid en väg med ett grönskande landskap i bakgrunden. Personen bär en grå kappa och gestikulerar med händerna, som om de förklarar något. I bakgrunden syns en bil parkerad vid vägkanten och träden har höstfärger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar kommunalrådet i Gnosjö, Kristine Hästmark (M), varför hon tror att en ny lokal sparbank kan gynna byggandet av småhus i kommunen. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Gnosjö hoppas att ny lokal sparbank ska få fart på småhusbyggandet

Publicerad

Nästa år öppnar en ny lokal sparbank kontor i Gnosjö. Det hoppas kommunalrådet, Kristine Hästmark (M), ska få fart på byggandet av småhus.

– Det har man sett i andra svenska småkommuner med en lokal bank.

I Gnosjö, precis som det är i många andra mindre kommuner där marknadsvärdet på hus är lägre, kan det vara svårt att få lån från banken för att bygga ett hus. Det krävs helt enkelt att den som vill bygga slantar in en större egen kontantinsats.

Nästa år öppnar Tranemo sparbank filial i Gnosjö. Kommunens förhoppning är att det ska göra det lättare för den som vill att låna pengar till sitt husbygge.

– En lokal bank är mycket friare att se till en kommuns lokala förutsättningar, som till exempel i vårt fall är den rika arbetsmarknaden, säger Kristine Hästmark.

I klippet hör du henne utveckla sitt resonemang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.