En kvinna i en svart jacka står utomhus i en stadsmiljö, med gröna byggnader i bakgrunden, på vänster sida. Till höger visas en närbild av sushi, där en bit lax sushibit plockas upp med ätpinnar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lis Glaser i Jönköping har flera tips på ny mat att göra av julbordsresterna – så att du slipper slänga. Foto: SVT/TT

Gör sushi av julbordet – så minskar du matsvinnet

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje person slänger mat under julen och drygt 40 procent uppger att matsvinnet är större än till vardags. Hur ska vi göra för att minska julsvinnet? Vi frågade folk på stan.

Fisk och julskinka är julmaten vi slänger mest av, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Under januari 2024 så ställde Livsmedelsverket, för första gången, frågor om beteenden kopplat till julmat och matsvinn.

Män slänger mer

Där sade var tredje julfirare att de själva eller sällskapet de firade jul med kastade mat som de planerat att äta. 42 procent sade också att de kastade mer mat under julen 2023 jämfört med vad de gör till vardags.

– Man vill ju ha lite av allt. Så tyvärr blir det lätt så att man slänger en del, säger Carina Erlandsson.

Män uppger i högre utsträckning att de slänger mat jämfört med kvinnor under julen. De yngre åldersgrupperna (18-49 år) svarade att de slängde mer mat än de som är 50 år och äldre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.