Personen står i en livsmedelsbutik och håller i flera förpackningar av te. I bakgrunden syns hyllor fyllda med olika typer av te och andra produkter. Belysningen är klar och butiken ser välsorterad ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julmust, risgrynsgröt, köttbullar, ost och grädde – listan är lång över favoriter på julbordet som blivit dyrare. Se vilka produkter som ökat mest i pris. Foto: SVT

Prisökning på julmaten – så kan du hålla nere kostnaderna

Uppdaterad
Publicerad

På ett år har julmaten blivit betydligt dyrare – med en prisökning på sex procent, enligt den oberoende sajten Matpriskollens genomgång av 100 populära julartiklar. Det är mer än dubbelt så mycket som matpriserna generellt har stigit.

– Jag tycker inte man ska snåla på maten. Det finns annat man kan dra in på, säger kunden Magnus Olsson, som vi träffar i en matbutik i Jönköping.

I klippet: Följ med SVT-reportern Linda Mathillas när hon visar vilka julklassiker som stuckit iväg mest i pris på ett år.

Vad kan du göra som konsument?

• Utgå från butikernas extrapriserbjudanden när du planerar veckans mat.

• Kolla upp erbjudanden från butikerna och gör en inköpslista som du håller dig till.

• Handla i flera olika butiker. Det sätter press på kedjorna att sänka priserna för att inte tappa kunder.

• Se till att vara medlem i alla butikskedjor.

• Kolla jämförpriser. Det är lätt att bli lurad av lockpriser och produkter i mindre eller större förpackningar.

• Småbarnsfamiljer kan spara stora pengar på att använda sin tid till att laga mat och frysa in, exempelvis barnmat.

• Släng inte mat. Sätt kylskåpet på fyra grader i stället för åtta grader. Då håller maten dubbelt så länge. Laga lite extra så blir det också en lunch till morgondagen.

• Handla mat efter säsong.

• Handla inte hungrig!

Källa: Matpriskollen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.