Huset byggdes vid förra sekelskiftet och omfattas av strikta regler för bevarande av kulturhistoriska värden. Foto: Gabriel Djärf/SVT

Grannar till bygge oroas för skador på sitt hus

Uppdaterad
Publicerad

Grannhus till en byggarbetsplats på Kålgården i Jönköping drabbas av kraftiga vibrationer från bygget. Fastighetsägarna oroar sig för allvarliga husskador i framtiden och om de kan få någon ersättning för skadorna.

– Jag är orolig att huset inte håller ihop, att det blir sättningar och att det ger med sig och i en förlängning att det kan uppstå nya och allvarligare skador av det, säger Joakim Nilsson som bor granne med byggarbetsplatsen på Kålgården i Jönköping.

Vibrationerna känns i hela huset, så mycket att krukväxter gungar, när pålningsmaskinen på andra sidan gatan arbetar från klockan 07 till klockan 19.

I flera rum har sprickor uppstått på väggarna och även husets grund har rört sig och sprickar har uppstått även där. En vibrationsmätare som har ställts in på hur mycket vibrationer huset tål har larmat många gånger.

– Det larmade väl 48 gånger på bara en timme och det känns ordentligt här i huset, säger Joakim Nilsson.

Joakim Nilsson inspekterar grunden i husets källare. Foto: Gabriel Djärf/SVT

Kulturhistoriska värden

Huset byggdes vid förra sekelskiftet och omfattas av strikta regler för bevarande av kulturhistoriska värden. Av vibrationerna sjunker huset i den mjuka marken på Kålgården i Jönköping.

Men husägarna och byggbolaget har olika uppfattning om hur många millimeter det har sjunkit hittills.

– Man ser ju att sprickbildningar ökar och kommer nya och att det inte finns någon korrekt dokumentation på detta känns väldigt jobbigt att leva med den ovissheten, förklarar Joakim Nilsson.

Följer normer och gränsvärden

Det är byggbolaget Peab som ansvarar för nybygget och ansvariga där menar att de har god koll på hur husen påverkas och att det åligger bolaget att åtgärda de skador som kan uppstå under byggnationen.

Henrik Samuelson, tillförordnad presschef vid byggbolaget PEAB. Foto: PEAB

– Vi förstår att människor runtomkring känner oro när det slamrar och låter när vi bygger, men Peab följer de normer och gränsvärden som finns, och vi har kontrollprogram som garanterar detta via olika typer av mätningar och besiktningar, förklarar Henrik Samuelson, tillförordnad presschef vid byggbolaget Peab.

– När vi är färdiga och har lämnat över våra projekt så går vi igenom före och efter, och ser vi att vi har orsakat någon typ av skada under vår verksamhet så åtgärdar vi detta. Det anstår oss som företag, menar Henrik Samuelson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.