Man i glasögon framför fabrik, lågor från brand

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Boende i området i närheten av återvinningsfabriken har varit oroliga för brandrisken – hör Niclas Ekegren berätta mer i videoklippet. Foto: SVT/Privat

Granne till återvinningsfabriken i Bor uppgiven efter branden: ”Påtalat riskerna”

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har boende i området kring återvinningsfabriken i Bor i Värnamo kommun varit oroliga för att plasten som är lagrad där ska börja brinna. När röken bolmade från fabriken under måndagskvällen kände Niclas Ekegren, som bor i området uppgivenhet.

– Vi har påtalat riskerna sedan 2019, säger han.

Under måndagskvällen kom larmet om branden i återvinningsfabriken i Bor och på grund av den kraftiga rökutvecklingen utfärdades ett VMA där alla i närområdet uppmanades att gå in.

– Jag tänkte att ”det kommer brinna upp hela skiten” men sen kom räddningstjänsten från många olika håll och de gjorde ett fantastiskt jobb att släcka det i sin linda, säger Niclas Ekegren.

Branden kunde begränsas till en liten del av fabriken där det lagras stora mängder plast.

Hör Niclas Ekegren berätta mer om hur det såg ut vid branden – i videoklippet

Polisanmält av kommunen

Värnamo kommun har gjort flera inspektioner av verksamheten uppger miljöchef Lis Ryberg. De har även gjort en polisanmälan då lagringen är olaglig.

– Vi har anmält otillåten miljöverksamhet för de har inte tillstånd för lagringen av plasten, säger Lis Ryberg.

Förstår oron

Kommunen har även beslutat om vitesförläggande och de hoppas få hjälp av mark- och miljödomstolen att döma ut vitet.

– Jag förstår att boende är oroliga, för den brandröken är inte så hälsosam. Alla på kommunen vill få bort plasten och vi för vad vi kan för att få bort den. Kommunen skulle kunna forsla bort den med det är en stor kostnad.

Som tillsynsmyndighet – hade ni kunnat göra mer?

– Nej inte utan att det är förenat med en jättekostnad.

Boende i området har påpekat att vem som helst kan ta sig in på det öppna området, men enligt Lis Ryberg tittar inte miljö- och hälsoinspektörerna på hur verksamheten är inhängnad om det inte handlar om farligt avfall.

Ägaren till fastigheten säger till SVT Nyheter Jönköping att plasten har sålts och ska vara borta från lokalerna senast i december i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.