En teknikelev visar upp sin programmering

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Teknikeleven Lara Sabouni arbetar med att programmera koden till hur rullstolen ska förflytta sig. Foto: SVT

Gymnasieelever bygger specialanpassad rullstol efter Facebook-efterlysning

Uppdaterad
Publicerad

Efter en Facebook-efterlysning om hjälp med en eldriven rullstol fick Ulrika Eriksson respons från en lärare på Tekniklinjen vid Finnvedens gymnasium Värnamo. Nu arbetar eleverna i årskurs två med att designa och bygga en specialanpassad rullstol som ska underlätta hennes vardag.

När Ulrika Eriksson, som är kortväxt och har ledproblem, vände sig till Hjälpmedelscentralen för en specialanpassad elrullstol, fick hon beskedet att de inte kunde hjälpa henne.

Istället la hon ut en efterlysning på Facebook. Svaret kom från en lärare på Tekniklinjen vid Finnvedens Gymnasium som kontaktade Ulrika och erbjöd sina elever i årskurs två att ta fram en skräddarsydd elrullstol som en del av deras kurs i produktutveckling.

– Vi har ett stort ansvar, hon ska använda den här i verkligheten så allt måste bli rätt, säger Lara Sabouni som läser teknikprogrammet på Finnvedsgymnasiet i Värnamo.

Se mer om projektet i klippet ovan.

Ulrika Eriksson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulrika Eriksson var först tveksam till hjälpen från eleverna – men efter att ha sett deras engagemang litar hon helt på dem. Se mer i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.