Man med glasögon och keps står framför träkonstruktion

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur långt bygget av klockstapeln har kommit i videoklippet. Foto: SVT

Hagshults klockstapel förstördes i brand – här byggs en ny

Publicerad

Klockstapeln vid Hagshults kyrka från 1684 brann ner hösten 2020. Men nästa år kan socknen återigen få höra klockarna ringa – från en ny drygt 18 meter lång stapel.

Utanför Lammhult pågår bygget av den nya stapeln som ska hålla de runt ett ton tunga klockarna intill Hagshults kyrka i Vaggeryds kommun. I februari påbörjades arbetet med grundkonstruktionen – där delar består av tallar från kyrkans egen mark.

– Det är väldigt kul att kunna använda timmer som stått i Hagshult, säger Niklas Stangenberg, timmerman som anlitats för att bygga klockstapeln.

Lik den förra

Stapeln kommer vara sig lik i färg och höjd men kommer ha en annan utformning på taket.

– Den gamla klockstapeln var också inklädd, den här kommer vara öppen nedtill och kommer kanske upplevas lite nättare, säger Niklas Stangenberg.

I slutet av sommaren kommer arbetet fortsätta på plats i Hagshult, med att göra grunden till klockstapeln för att sedan i november kunna montera upp de första delarna.

Klockstapeln byggs på traditionellt sätt, utan skruvar och spik. Foto: SVT

Bevis vid brandplatsen

Det var morgonen den 30 september 2020 som Hagshultsborna möttes av en dyster syn då klockstapeln totalförstörts i en brand.

Polisen misstänkte att den var anlagd då de hittade spår av brandfarlig vätska på platsen, men förundersökningen lades ner i brist på bevis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.