Häkteschef Mohamad Mehanna berättar att personalen kan hantera situationen en kort period men det blir tufft om överbeläggningarna fortsätter. Foto: SVT

Småländska häkten överbelagda: ”Inte en bra situation”

Publicerad

I fjol var majoriteten av landets häkten och anstalter överbelagda. I år är situationen ännu värre. Mohamad Mehanna som är chef för häktena i Växjö och Jönköping säger att de senaste veckornas situation tär på personalen.

– Håller den här nivån en längre period kommer det bli överbelastning på personalen.

På häktet i Jönköping finns 53 platser att tillgå och systerhäktet i Växjö har hälften så många. På båda är det fullbelagt och mer därtill sedan två veckor tillbaka.

– Det varierar från 95 till 110 procent. Häromveckan fick jag frågan av en journalist om situationen och då var det lugnt men sedan ökade det i hela landet. Nu har vi haft över 100 procent i snart två veckor, säger Mohamad Mehanna.

Utnyttjar polisens lokaler

För att kunna hantera det gedigna in- och utflödet sitter samordnare i varje region som fördelar platser och undersöker möjliga lokaler. I Jönköping har man tagit mycket hjälp av polisen och låtit häktade personer sitta i arresten.

– Polisen är väldigt behjälpliga men när där finns för många i arresten kan inte vi nyttja platserna. Samtidigt varierar det väldigt dag till dag. Vi försöker släppa klienter mellan häkten och fördela platserna.

Inte en bra situation

Tillbaka i Jönköping arbetar man nu med att rekrytera semestervikarier. Hela 1 800 personer ska hoppa in på Kriminalvården men i Småland rör det sig om ett tiotal personer. Mohamad Mehanna håller ett öga på det arbetet och det andra på personalens välmående.

– Det är den stora frågan just nu, hur vi ska hantera det. Jag hoppas att det inte går någon längre tid. Jag är inte orolig men hittills är det inte en bra situation, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.