Fängelsträngseln ökar risken för oro och bråk.
– Läget är ansträngt, framförallt när det gäller platser på anstalter med högsta säkerhetsklassen, konstaterar Jörgen From Nordin, ställföreträdande säkerhetschef för Kriminalvården i Sverige.
Under våren och försommaren har bristen på platser blivit allt värre. Ökad utredningstakt har gjort att fler kunnat slussas ut från häktena, som länge varit överfulla, till anstalterna för att avtjäna sina straff. För närvarande är det drygt 400 fler intagna på landets fängelser jämfört med samma period förra året.
En av de anstalter som är hårt ansträngda är Norrtäljeanstalten. Anstalten har 182 platser, och det är i stort sett fullbelagt hela tiden.
Sliter på personalen
Norrtälje är en av de högst säkerhetsklassade anstalterna i Sverige. Här sitter bland annat personer dömda för grova sexbrott.
– Det blir mer svårjobbat, det sliter mer på personalen när det är fullt och risken för stök, oro och ordningsstörningar ökar, för inte heller våra klienter är vana vid att det är fullbelagt, så det är en utmaning, säger Stefan Bengtsson, chef för Norrtäljeanstalten.
På Norrtäljeanstalten använder man sig inte av dubbelbeläggning. Cellerna är för små för det. Istället tvingas man ofta säga nej till fler klienter, vilket innebär att någon annan anstalt i samma säkerhetsklass får ta till dubbelbeläggning för att klara trycket.
– När våra platser är fullbelagda är det fullt, då kan vi inte ta in fler utan får skicka klienter till andra anstalter som har beredskapsplatser eller tillräckligt stora rum för att ha fler i samma cell, säger Stefan Bengtsson.
”Fler fotbojor skulle minska trycket”
I regeringens vårproposition fick Kriminalvården ökade anslag, men de pengarna ska framförallt gå till ökade transportuppdrag och det är inte tillräckligt för de behov som finns, hävdar man från Kriminalvården.
– Nej, vi behöver fler platser, och det ska vi framförallt försöka skapa genom att bygga ut befintliga anstalter. Internationellt har vi ändå små enheter i Sverige och med tanke på säkerhetskraven är det ett effektivt utnyttjande av de resurser vi har, säger Jörgen From Nordin.
Nu hoppas Kriminalvården på ännu mer pengar i höstbudgeten, men problemen kommer att bestå många år framöver och dubbelbeläggning likaså, tror ställföreträdande säkerhetschefen.
– På kort sikt kan vi lösa det med dubbelbeläggning, men på längre sikt behöver vi dels fler platser, dels behöver vi se över vilka former man kan avtjäna sitt straff på. Till exempel tor vi att fler skulle kunna avtjäna sina straff med fotboja och det skulle minska trycket på våra anstalter, säger Jörgen From Nordin.