Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allt fler barn häktas. I klippet berättar Tove Strandsäter, häkteschef i Jönköping och Växjö vad som behövs för att de unga ska få en bra utbildning. Foto: Kriminalvården

Häkteslärare hjälper till att bryta isoleringen

Uppdaterad
Publicerad

Under 2023 avslutades 335 häktningar i landet av barn i åldern 15–17. Det är en 73-procentig ökning jämfört med året innan.

Att häktet i Jönköping nu har en egen häkteslärare är ett välkommet tillskott för att kunna upprätthålla lagen om 4 timmars mellanmänsklig kontakt för de häktade som är under 18 år.

– Vi har fått organisera oss på ett annat sätt för att kunna se till att de unga får de fyra timmar av isoleringsbrytande åtgärder som lagen kräver, säger Tove Strandsäter, som är häkteschef i Jönköping och Växjö.

Sedan i januari finns en lärare anställd på häktet i Jönköping och rekrytering pågår till häktet i Växjö.

Meningsfull sysselsättning

Tidigare har häktet haft kontakter med de lärcentrum som finns på anstalterna, men med tanke på att allt fler barn sitter häktade och att häktningstiderna blir längre så finns numera lärare på flera häkten.

– Det ger oss möjlighet att ge barnen och ungdomarna en meningsfull sysselsättning här på häktet, säger Tove Strandsäter.

Kriminalvårdens vision om att de intagna ska komma bättre rustade ut i samhället igen gör att studier blir en viktig del och på häktet i Jönköping har de allra flesta barn och ungdomar tackat ja.

UNGA I HÄKTE

Sedan den så kallade ungdomsrabatten, som innebar att personer mellan 18 och 21 år fick lägre straff, slopades har antalet barn i häkten blivit fler. Nu används istället de yngre ungdomarna i större utsträckning för att begå brott, eftersom de får lägre straff.

– Det krävs egentligen mer för att få en ung person anhållen och häktad idag än tidigare, men eftersom straffen har skärpts och unga begår grövre brott så har resultatet ändå blivit att fler barn sitter häktade, säger Magnus Larsson, ungdomsåklagare vid åklagarkammaren i Helsingborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.