– Här har man chansen att få en samlad bild över faktorer som förklarar 90 procent av de vanligaste allvarliga sjukdomarna som hjärtinfarkt, stroke och cancer, säger Hans Lingfors, specialist i allmänmedicin och som idag arbetar inom primärvårdens forsknings- och utvecklingsenhet i Region Jönköpings län.
Det är förstagångsföräldrar och de som fyller 40, 50, 60 och 70 år som ska erbjudas ett hälsosamtal.
Redan i mitten på 80-talet började Hans Lingfors, som då var distriktsläkare i Habo, och hans kollegor att testa hälsosamtal. Orsaken var att det kom en ny lag, hälso- och sjukvårdslagen.
”Enligt lagen skulle vi arbeta förebyggande”
– Tidigare skulle vi bara bota, trösta och lindra men från och med 1984 skulle vi också förebygga och främja hälsa och då läste vi på och tog fram en hälsoprofil som ett hjälpmedel. Det kallas idag för hälsokurvan.
Ett forskningsprojekt sattes igång med totalt 757 män mellan 33 och 42 år. Att det blev enbart män handlade om att det då var tre gånger vanligare att de drabbades av hjärt- och kärlsjukdomar. När de här patienterna följdes upp 25 år senare var dödligheten 46 procent lägre bland de som deltagit i hälsosamtal.
Även på senare år har det kommit flera forskningsrapporter som visar att hälsosamtalen förbättrar hälsan och ökar livslängden, berättar Lingfors. I elva av landets 21 regioner görs idag hälsosamtal och ytterligare 7 är på gång att införa det under året.
Se mer i klippet ovan.
Så här går det till:
• Vid undersökningen mäts längd, vikt, midje- och stussmått.
• Blodtrycket mäts för att se om det är förhöjt.
• Blodfetter och blodsocker mäts för att se om du har för höga blodfettsnivåer eller om du har diabetes.
I Region Jönköpings län kostar besöket 100 kr.
Källa: 1177