En av länets kommuner hamnar på topp tre när villaprisernas utveckling under tio år studerats. Foto: TT

Här har villorna ökat mest i pris de senaste tio åren

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå är den kommun i landet som haft den största årliga prisökningen på villamarknaden sedan 2012 med nästan tolv procent. Nässjö hamnar på en tredje plats. Här har villapriserna stigit med nio procent per år under mätperioden. 

Det är Svensk mäklarstatistik som mätt prisutvecklingen i de 100 kommuner med flest försäljningar. I listan återfinns fyra kommuner i länet, Nässjö, Jönköping, Gislaved och Vetlanda.

– Vi ser fortfarande stora prisskillnader mellan storstad och småstad, men skillnaderna har minskat, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik.

Upp- och nedgångar

Under de tio åren har det varit både prisuppgångar och nedgångar.

– Många kommuner hade en pristopp under 2017, men inför det skärpta amorteringskravet den 1 mars 2018 föll priserna under ett antal månader och det var främst i kommuner med höga prisnivåer som fallet var tydligast, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk mäklarstatistik.

Större boyta

Under pandemiåren ökade sedan priserna igen, många kommuner med en årlig prisutveckling på över 20 procent. Hemarbete  gjorde att många insåg att de ville ha större yta, tror Per-Arne Sandegren.

– Det i kombination med låga räntor gjorde att fler varit villiga att ta lån på mer än tidigare.

Gislaved är den av de undersökta kommunerna där villorna ökat minst. Där har en villa ökat med 4,8 procent per år i pris. Snittet för landet är 7,4 procent. Jönköping hamnade på 61:e plats, strax under genomsnittsökningen medan Vetlanda slutade på 88:e plats med 6,5 procents årlig ökning av villapriset.

Under de senaste veckorna har de skenande priserna på bostäder bromsats in på grund av det osäkra världsläget. Men trots att det finns en oro för en nedgång på priserna är bostadsmarknaden fortsatt stabil i länet, mer om det hör du i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.