Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Axelina Johansson blev nyligen uttagen till OS i Paris i sommar. Hör hennes tankar om det och hur det är att tävla på hemmaplan i helgen. Foto: Linda Mathillas/SVT

Här möter OS-klara Axelina Johansson hemmapubliken i Bottnaryd

Uppdaterad
Publicerad

När Bottnarydskastet avgörs utanför Jönköping i helgen gör den svenska rekordhållerskan i kula, Axelina Johansson, sin första tävling på svensk mark den här säsongen. Kulstötaren från Vaggeryds kommun är dessutom klar för OS i Paris i sommar.

På midsommardagen inleddes den 26:e upplagan av Bottnarydskastet som lockar flera av Sveriges bästa idrottare inom kula, diskus, slägga och spjut.

Det stora dragplåstret är diskuskastaren Daniel Ståhl. Det var här i Bottnaryd som han satte sitt svenska rekord 2019 när han kastade 71.86 meter. Under lördagen landade diskusen på 65.02 men det räckte för en seger. Tvåa kom OS-tvåan i Tokyo, Simon Pettersson på 60.10.

Stötte säsongsbästa

24-åriga kulstötaren Axelina Johansson, född och uppvuxen i Hagafors i Vaggeryds kommun bor numera i USA. Under lördagen gjorde hon sin första tävling på svensk mark och hon fick till en rejäl stöt då kulan landade på 18.97. Nu väntar OS om en dryg månad.

– Det är verkligen superkul. OS har varit en dröm sedan jag var liten, säger hon när SVT träffar henne i Bottnaryd timmarna innan hon ska tävla.

Se mer i klippet ovan.

Axelina Johansson stötte säsongsbästa på Bottnarydskastet, 18.97 meter. Foto: Bottnaryds IF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.