Här pratar barnen 14 olika språk – så arbetar förskolan

Publicerad

Samtidigt som det är viktigt att barnen får lära sig svenska ordentligt på förskolan, så är det också viktigt att de får lära sig sitt modersmål parallellt. Det säger förskolläraren Kristina Lisefors som utbildat sig till språkutvecklare.

Alla pedagoger inom förskolan i Vetlanda kommun ska bli bättre på att utbilda barnen i svenska språket. Det är en språksatsning som Vetlanda kommun gör. Målet är att alla barn, oavsett bakgrund, ska få likvärdiga förutsättningar när skolgången börjar.

– Vi går från ett vardagsspråk till ett mer kunskaps- och ämnesspråk. Det är inte gott nog att jag förstår vad barnen säger, det krävs mycket mer när man kommer till skolan, säger Kristina Lisefors.

Kristina Lisefors är en av de som utbildats till språkutvecklare i Vetlanda kommun. Foto: Emma Johansson/SVT

Hon tror att klyftorna mellan barn som pratat mycket eller lite svenska under sin uppväxt kommer att minska med den här satsningen.

– Jag tror att det kommer att göra stor skillnad att alla är med på tåget och pratar om samma sak. Vi är mer lyhörda, jobbar hela dagen med språket i alla situationer och har höga förväntningar på barnen och på oss som pedagoger.

I klippet kan du höra mer om hur Stensåkra förskola jobbar med språket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.