Vetlanda storsatsar på språkutveckling i förskolan

Publicerad

För att bli bättre på att rusta barnen språkmässigt inför förskoleklass så satsar Vetlanda kommun på att utbilda alla pedagoger inom förskolan. Ett arbete som anses vara viktigt för barnens framtid.

Flera pedagoger i Vetlanda kommun har utbildats till språkutvecklare för att i sin tur sprida kunskaperna till sina kollegor. Målet är att kunna hjälpa barnen med språket tidigt och ge goda förutsättningar inför skolgången.

– Detta är jätteviktigt för alla barnen. Att de får en likvärdig grund att stå på inför skolstarten, säger Malin Almkvist som är rektor på Stensåkra förskola där 80 procent av barnen har ett annat modersmål än svenska.

Viktigt med modersmålet

Det är också viktigt att barnen lär sig sitt modersmål parallellt, så att de lär sig riktigt bra svenska på förskolan och riktigt bra modersmål hemma. Till hjälp finns bland annat en app där föräldrar kan läsa böcker för sina barn på flera olika språk.

All personal inom förskoleverksamheten i Vetlanda kommun får utbildningen.

Hoppas på extra resurser

– Pedagogerna är mer medvetna om vad de gör för barnen. Om ett år så vill jag att detta arbetssättet ska vara självklart för alla, säger Malin Almkvist.

Ni som har så hög andel barn med annat modersmål än svenska, kommer ni att få extra pengar för att klara av det här?

– Kommunen tittar på ett nytt resursfördelningssystem, så det får vi hoppas att vi får framöver. Bland annat skulle vi behöva rekrytera personal med annat modersmål än svenska så att vi breddar resurserna på det sättet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.