Här står läxhjälp på schemat

Uppdaterad
Publicerad

Studiehjälp blir allt vanligare och kan ses som ett mellanting mellan att ha läxor eller att ha skolan helt läxfri. På Ribbaskolan i Gränna arbetar man efter just den här metoden.

Skoldagen är snart slut för årskurs fem men sista lektionen återstår och då är det studiehjälp som står på schemat. Nu finns det tid för eleverna att få hjälp med de läxor de har.

– Det kan vara matte eller SO eller så, säger Andrea Matei som sitter och tränar högläsning.

Läxdebatten

– Jag tycker att det här är jättebra för det är inte alla som kan få hjälp med läxorna hemma, säger Clara Andersson

Även efter skoldagens slut erbjuds läxhjälp som då är frivilligt. Men många elever väljer att stanna.

– Jag har kommit överens med mina föräldrar att stanna här och göra läxorna, säger Theodor Agnhammar. I början var det tråkigt att stanna kvar när många andra gick hem men nu tycker jag att det är bra.

Lika för alla

Ribbaskolan har arbetat på det här sättet i flera år och Karin Frostfeldt som är lärare tycker att det är ett bra mellanting mellan att ha en helt läxfri skola men ändå ha läxorna kvar.

– På det här sättet har alla elever samma möjligheter att lyckas, säger hon. Många föräldrar vill och kan hjälpa till med läxorna hemma men alla har inte den möjligheten.

Är det så att föräldrar helt enkelt inte hinner att sitta med sina barn och göra läxor idag?

– Hinner kanske man gör men man jobbar länge och kommer hem sent och det är fritidsaktiviteter. Förutsättningarna för att det ska bli bra för familjen hemma blir tuffare om man dessutom ska sätta sig och göra läxor sent på kvällen.

Vill ha läxor kvar

Men en helt läxfri skola är inget man strävar efter på Ribbaskolan.

– Vi ger ju inte läxor för att fylla ut tiden. Det handlar om att befästa kunskap som vi har gått igenom i skolan. Ibland är det bara repetition som fungerar.

Så det finns inga genvägar?

– Nej det gör det inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läxdebatten

Mer i ämnet