Förhoppningen är att kunna starta Sveriges första landslag i sporten blindfotboll eller five-a-side som den heter, inom kort. I klippet får du veta hur det är att spela blindfotboll. Foto: Kristin Renulf / SVT

Här tas första steget till ett damlandslag i blindfotboll

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen träffas damspelare i sporten five-a-side, eller blindfotboll som det också kallas, i Jönköping.

Träffen är den första nationella någonsin och förhoppningen är att ett landslag ska kunna bildas inom en snar framtid.

– Damerna är absolut närmast att starta ett landslag, säger Maja Reichard, tidigare OS-mästare.

Maja Reichard, 30, som tidigare tagit paralymiskt guld i 100 m bröstsim, är en av deltagarna från Jönköping. Hon avslutade simkarriären 2019 efter flera EM- och VM-guld och har spelat five-a-sidefotboll i cirka två år.

– Det bästa är att få vara en del av ett lag och ha roligt tillsammans. I Sverige har vi faktiskt inget landslag överhuvudtaget varken i dam, herr eller mix. Och damerna är absolut närmast att starta ett landslag, säger hon.

Idag finns endast en klubb i Sverige som bedriver fotboll för personer med synnedsättning och det är Mälarhöjdens IK i Stockholm som har cirka 50 medlemmar. Klubben är initiativtagare till träffen för damspelare vilket är ett första steg i att bilda Sveriges första landslag i blindfotboll.

Starta klippet ovan för att se  och höra hur blindfotboll går till.

Vill utveckla sporten regionalt

Att träffen förlagts till Jönköping beror bland annat på att klubben fått projektpengar från Arvsfonden för att utveckla sporten och få ingång verksamhet på olika platser i landet.

– Vi ger också möjlighet för alla att komma hit till Mariebovallen i Jönköping och prova på sporten under helgen, säger Mark Blake, tränare Mälarhöjdens IK.

Är det svårt för spelarna att hålla igång träningen på egen hand eftersom det det är så få utövare och utspridda över landet?

– Vi har spelare som reser väldigt långa sträckor för träningar och det är inte riktigt hållbart. Tanken med arvsfondsprojektet är att på sikt ha regionala samlingar, men kanske inte varje vecka. Och vi hoppas och tror bland annat på Jönköping för det finns ett intresse att bygga vidare på här.

Maja Reichard är spelare från Jönköping. Hon hoppas att sporten ska spridas till fler klubbar i landet. Foto: Kristin Renulf / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.