– Många kvinnor har väntat på att få en heltidsanställning och en heltidslön. Framförallt är detta ett jämställdhetsarbete, säger Charlotta Johansson, enhetschef på Junegården.
Ökat heltidsanställningarna
Kommunen har under flera år haft svårt att rekrytera personal, både fast anställda och vikarier. Just nu är dessutom många anställda sjuka, vårdar barn eller är hemma i karantän på grund av coronapandemin.
– Hade vi inte ökat heltidsanställningarna hade personalläget idag varit ännu svårare, säger socialdirektör Stefan Österström.
Hör honom kommentera Heltidsresan här:
En av anledningarna till satsningen på heltidstjänster handlar om att tillvarata personalens kompetens och erfarenhet.
– Behovet av timanställda minskar. Även om det kommer personal från en annan avdelning är det ändå någon som kan rutinerna och hur vi jobbar, säger Charlotta Johansson.
Projekt från SKR och Kommunal
Heltidsresan är ett projekt som drivs av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Kommunal där målet är att heltidsarbete ska bli norm inom välfärdens kvinnodominerade verksamheter till 2024. Där har det traditionellt varit många deltidsanställningar.
– Det har varit olika hur förslaget om heltid tagits emot. För många har det varit efterlängtat men för andra har det varit svårare. Men jag hoppas att vi kommer få många yngre till oss nu, som ser heltid som det normala, säger Charlotta Johansson.
– Farhågan om ökade sjukskrivningar när fler arbetar heltid har inte stämt. Tvärtom ser vi att sjukfrånvaron är mindre bland de heltidsanställda, säger Stefan Österström.