En bild på en skylt med socialförvaltningen och en bild på Åsa Jonsson Sköld.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar utvecklingschef Åsa Jonsson Sköld om den rekordstora satsningen på chefer i Jönköping. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Emma Johansson/SVT

Historisk satsning på chefer på socialförvaltningen i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Som den största satsningen på chefer någonsin i Jönköpings historia nyanställs 24 chefer till socialförvaltningen. En orsak är att för många chefer inom förvaltningen har valt att sluta på grund av arbetsbelastningen.

Det har varit hög omsättning av enhetschefer inom socialförvaltningen i Jönköping och en anledning tros vara en hög arbetsbelastning med många underställda medarbetare. Då sökte kommunen statliga pengar för att säkra framtidens utmaningar med en växande äldreomsorg.

”Inte försvarbart”

Med hjälp av drygt 20 miljoner kronor har nu 24 chefer gått en traineeutbildning och kommit ut i verksamheterna. Dessutom har sex resurschefer projektanställts för att kunna stötta upp och ett nätverk för att stötta cheferna har upprättats.

– Innan vi började med detta så hade flera chefer 40-50 medarbetare per chef. Det är orimligt och inte försvarbart i ett jämställdhetsperspektiv, säger utvecklingschef Åsa Jonsson Sköld.

Men kan det bli för många chefer och på bekostnad av personal inom verksamheten?

– Nej, den här satsningen finansieras av statsbidrag. Och det handlar om att komma ner till någon form av rimlighetsnivå för cheferna.

Målet nu är att de flesta cheferna inte ska ha mer än 25 medarbetare under sig och förhoppningen är att minska även det längre fram i tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.