Efter att företrädare för Språkrådet JO-anmält högskolans namnbyte till Jönköping University så tillbakavisar nu skolans ledning kritiken.
Språkrådet menar att namn på offentliga institutioner är en viktig symbolfråga när det gäller ett språks status. Och byter man då ett till ett engelskt namn så kan det signalera att engelska är ett viktigare, och kanske till och med bättre språk än svenska.
Det är inte att ta ansvar för svenska språket menar Språkrådet.
– Vi tycker att det är ett bra namn eftersom det symboliserar att vi är en internationeell aktör. Vi ville ha ett och samma namn att kommunicera både i Sverige och internationellt, säger högskolans prorektör Lars Niklasson, till SVT Nyheter Jönköping.
Håller inte med
Jönköping University är sedan tidigare högskolans namn på engelska och sedan hösten 2015 används det även i kommunikationen på svenska. Det är logiskt och naturligt att vi har ett och samma namn både inom Sverige och utomlands, och att det namnet är på engelska, skriver högskolan i i ett pressmeddelande.
Högskolan håller inte med Språkrådet och menar att skolan tar ansvar för svenska språket. Högskolan har utbildningar på svenska och på engelska och på det sättet kan högskolan erbjuda utbildning och kunskap fler människor än de som bara har svenska som modersmål.
– Vi är trygga i vårt namn Jönköping University och kan inte se att namnbytet skulle vara att svika vårt ansvar för det svenska språket.
”Titta på statliga bolag!”
Enligt Lars Niklasson är man även kritiskt till hur Språkrådet hanterat ärendet. Högskolan uppfattar att Språkrådet är oroat över engelskans utveckling till ett gemensamt samhällsspråk i Sverige och Jönköping University används som ett redskap i den diskussionen.
– Då kanske man först skulle titta på de många statliga bolag och organisationer som valt engelska namn med internationell prägel, säger Lars Niklasson och räknar upp bland annat Green Cargo och Buisness Sweden.
Högskolan i Jönköping är inte statlig utan drivs som en stiftelse.
– Det är märkligt att Språkrådet som myndighet inte inväntat besked om hur JO väljer att hantera ärendet, innan man går ut i en debattartikel med just oss som exempel, menar Lars Niklasson
Högskolans rektor Anita Hansbo och prorektor Lars Niklasson har skrivit en replik till SvD Debatt för att ge bakgrund och bemöta några av Språkrådets påståenden.