• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Gheorge Hortolemei-Lupu, eller Gica som han kallades av vännerna, var välkänd i Huskvarna. Foto: Mikael Good

Hovrättsförhandlingar inleds efter hemlöse Gicas död i Huskvarna

Uppdaterad
Publicerad

Två mycket unga förövare, en ensam hemlös tiggare som brottsoffer, en omfattande och kritiserad polisutredning och en rättsläkare som ändrar sig. Det är några av komponenterna när hovrätten nu ska avgöra fallet med den 48-årige rumänske tiggaren Gicas död.

Före detta överåklagare Sven-Erik Alhem har följt fallet noggrant och är en av de som uttalat kritik mot hur utredningen skötts.

– Om det varit en läkare eller överåklagare som hittats död på samma sätt så hade polisen sannolikt agerat som de gör normalt, säger han.

Fallet ”Gica”

I augusti förra året hittades 48-årige Gheorghe Hortolomei-Lupu kallad Gica, död i Smedbyparken i Huskvarna. Polisen avskriver misstankarna om brott inom loppet av några timmar. De häver avspärrningarna, slänger saker som hittas och någon rättsläkare kallas inte till platsen. Därför undersöks inte kroppen ordentligt förrän den obduceras.

– Det är ju en dundertabbe, säger Sven-Erik Alhem.

Friades från mord

Dödsfallet väckte mycket stor uppmärksamhet både lokalt, nationellt och internationellt.

Drygt tre månader senare åtalades en 16 årig pojke medan det väcktes bevistalan mot en 14-åring, båda misstänkta för mord. Åklagaren menade att de hade misshandlat Gica till döds genom att ha kastat sten och sparkat på honom.

De båda pojkarna erkände att de hade varit på plats i parken kvällen innan Gica hittades och att de då hade misshandlat honom. Men tingsrätten friade pojkarna från mord. 16-åringen dömdes till fem månaders sluten ungdomsvård för grov misshandel och ofredande medan 14-åringen friades helt.

Tingsrätten gick på rättsläkarens linje och ansåg att det inte kunde uteslutas att det kommit någon annan till platsen efter att ungdomarna lämnat den och att denne person skulle kunna ha orsakat mannens död.

Nya uppgifter

Men nu har rättsläkaren som genomförde obduktionen ändrat sina uppgifter och är kallad som vittne i den nya rättegången.

– Det ska bli ytterst intressant att se vad de nya uppgifterna, som de sakkunniga kommer med, ska ge, säger Alhem.

Är det vanligt att en rättsläkare ändrar sig?

– Det är klart att det inte är vanligt, men jag har varit med om det. Rättsläkares bedömningar blir sällan ifrågasatta.

Alhem säger att det, med tanke på att både utredning och tingsrättsdom har fått kritik, är bra att målet får en ny prövning.

– Det är viktig både ur rättssäkerhetsaspekt och för förtroendet för rättsskipningen att man upplever det här är ett väl handlagt mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Gica”

Mer i ämnet