Radan Lenc och hans klubbkamrater kommer tvings kämpa hårt om de inte ska vara ett bottenlag i år igen. Foto: Patric Söderström/TT

HV71 har lång väg att vandra innan de kan nå toppen igen

Publicerad
Krönika ·

Återigen väntar en tuff säsong för HV71 som troligtvis slutar i botten av tabellen. Men kan de jobba hårt och hålla ut så kan de ta sig tillbaka till toppen på sikt.

Fredrik Weibull

reporter

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge men om man håller på HV71 kan det bli en lång väntan. Många trodde nog att föreningen nådde botten när de åkte ur den högsta serien 2021 och att allt skulle vända bara de kom tillbaka till SHL. Men laget har blivit kvar i botten.

Samtidigt har det stormat rejält kring klubben. Spelare har sparkats och ifrågasatts, så även styrelsen och klubbledningen. Lägg där till tränarkarusellen där åtta fått sparken på tolv år. Lite elakt har jag själv de senaste åren sagt: ”Undra vem som överlever längst. Julgrisen eller HV:s tränare”?

Nu har klubben en långsiktig plan på fem år för att ta sig uppåt i tabellen, vilket låter klokt. I NHL kallar man det för en ”rebuild”, alltså en återuppbyggnad. Man vill bygga upp klubben från grunden.

Kommer storma kring klubben

Nu är det viktigt att klubben går samman och inte ruckar på planen. För det kommer storma kring klubben även i år. Spelare, ledare och styrelsen kommer ifrågasättas av fans och sponsorer. Det kommer finnas krav på avgång på vissa av dem eftersom det troligaste är att HV71 kommer att bli ett bottenlag även i år.

När det blåser som mest kring klubben krävs att någon står upp precis som Mel Gibsons karaktär William Wallace när han befinner sig på slagfältet och skriker till sina mannar ”HOLD HOLD HOLD” för att försäkra sig om att de har tålamod och inte sätter upp spjuten framför sina motståndare för tidigt. Kan man ha tålamod finns goda chanser att hänga kvar. Även om de skulle riskera att åka ur, kan man i längden vinna på att fortsätta med de tränare de har, istället för att ge dem sparken.

Den här säsongen måste alla vara inställda på att det kommer krävas hårt arbete hela tiden, från styrelsen till spelarna. Inget kommer ges gratis. Om de lyckas hålla ihop och jobba hårt så har de goda chanser att hänga kvar i SHL – för att sedan ta kliv uppåt och fortsätta mot toppen av tabellen kommande år.

En delad bild som visar två hockeyspelare som firar SM-guld. Till vänster Johan Davidsson, lagkapten i HV71 i en vit och blå tröja som håller en trofé och omges av fotografer. Till höger Robert Rosén lagkapten i Växjö Lakers i en mörkblå tröja som stolt visar upp en trofé. Båda spelarna är i en sportslig miljö, förmodligen på isen efter en match eller turnering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I SHL-premiären möts HV71 och Växjö Lakers. Vem har egentligen vunnit flest Smålandsderbyn? Se i videoklippet. Foto: Stefan Jerrevång / Mikael Fritzon TT

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.