Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu sätter regionen ner foten – beroendet av hyrpersonal ska bort. Foto: Bertil Ericsson / TT / SVT

Hyrpersonal kostar 260 miljoner kronor – nu ska beroendet brytas

Uppdaterad
Publicerad

I Region Jönköpings län fortsätter kostnaderna för hyrläkare och hyrsjuksköterskor att öka. Men nu sätter regionen ner foten för att inom några år helt bli av med beroendet av hyrpersonal.

I klippet: Hör om regionens mål för att bryta beroendet av hyrpersonal de närmaste åren.

Före pandemin la regionen 3,1 procent (2019) av den totala lönekostnaden inom hälso- och sjukvården på hyrpersonal. I dag är nivån uppe på över fem procent. Under 2022 kostade hyrpersonalen 260 miljoner kronor i regionen och i år ser kostnaden ut att landa på en liknande summa.

Bara under första halvåret i år ökade kostnaderna med 38 procent jämfört med samma tidsperiod förra året, där hyrsjuksköterskor stod för den största ökningen.

”Kostar skattebetalarna mycket pengar”

I höst lägger varje verksamhet i regionen som regelbundet använder sig av hyrpersonal en handlingsplan för att minska på intaget. På liknande sätt görs i alla regioner i Sverige.

 Är ni och övriga regioner tillräckligt starka för att klara fajten mot beroendet av hyrpersonal?

– Det tror jag. Jag ser och hör en gemensam kraft i den här frågan i hela Sverige. Hyrpersonalen kostar skattebetalarna alldeles för mycket pengar. Det är inte rimligt att betala nästan tre gånger så mycket för en hyrpersonal jämfört med vår egen personal, säger Patrick Nzamba, HR-direktör Region Jönköpings län.

Målet är att hyrpersonalen ska utgöra 1 procent av den totala lönekostnaden i regionens hälso- och sjukvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.