En vuxen person sitter på en stol i ett kök och håller upp en liten mätare mot ett barn som står bredvid. Barnet verkar intresserat av mätaren. Köket har en neutral inredning med vitskivade skåp och en bänk där olika köksartiklar syns.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är lite som att ha ett heltidsarbete vid sidan om sitt vanliga jobb, säger Ida Björk, mamma till Nora, som har diabetes typ 1. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Ida måste lämna jobbet för dotterns diabetes – men blir utan vab-ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Nioåriga Nora Björk utanför Hok har diabetes typ 1. När personalen på skolan inte räcker till måste hennes mamma Ida Björk lämna jobbet och rycka ut.

Trots det får Ida inte ta ut vab-ersättning. Sedan 2015 säger Försäkringskassan nej till vab utanför hemmet.

– Väldigt konstigt. Det här är ju något jag måste göra, säger Ida Björk.

Nora Björk fick diabetes när hon var 4,5 år. I dag går hon i tredje klass på Hoks skola.

Diabetes typ 1 är en sjukdom som innebär att Nora inte har någon egen insulinproduktion, vilket gör att hon måste tillföra insulin för att hålla blodsockret på en lagom nivå.

För högt eller för lågt blodsocker kan innebära livsfara. Och allt fler yngre barn drabbas. Enligt barndiabetesfonden ökade typ 1-diabetes för barn under fem år med 62 procent i Sverige mellan åren 2018–2022.

I klippet: Noras föräldrar måste ibland åka in till skolan för att hjälpa Nora med sin diabetes – men får ingen vab-ersättning.

Måste åka till skolan och hjälpa till

Personal på Noras skola är utbildad för att kunna hantera Noras diabetes. Men ibland räcker inte det utan Noras föräldrar måste åka till skolan för att hjälpa till, exempelvis för byte av utrustning. I höst har de åkt in vid fem-sex tillfällen.

Men som Försäkringskassan tolkar reglerna sedan 2015 får föräldrarna inte ut någon vab-ersättning när de åker in till skolan.

– Det här måste ändras. Det är jätteviktigt för alla föräldrar som har barn med typ 1-diabetes, säger Ida Björk.

Regeringen bereder frågan

Enligt socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) ses reglerna kring vab över och det är ännu inte klart i vilka situationer som ersättning kan komma att betalas ut.

– Min ambition är att komma fram med ett förslag så snart som möjligt.

En person klädd i en tröja med blomsterdesign står framför en blå bakgrund, vilket skapar en enkel och neutral miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör socialförsäkringsminister Anna Tenjes (M) svar på Ida Björks krav på vab vid skolbesök hos dottern. Foto: SVT

Försäkringskassans svar om reglerna för vab i skolan:

Försäkringskassan svarar i ett mejl om tolkningen av reglerna:

”Om föräldern behöver vara med i skolan eller förskolan för att utbilda personal eller för att det saknas resurser som kan hantera barnets diabetes finns ingen rätt till vab. Detta är med anledning av att skolan har en skyldighet att enligt lag se till att tillgodose barnets behov av vård vid kroniska sjukdomar.

Med detta sagt innebär det inte att en förälder, som har ett barn med diabetes, aldrig kan få vab för tid när barnet är i skolan. Till exempel om barnet bedöms försämrat i sin diabetes och detta är den direkta anledningen till att föräldern ansöker om vab skulle rätt till ersättning kunna finnas. Detta är i sådana fall något som får utredas från fall till fall och gäller alla kroniska sjukdomar.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.