Idrottsforskaren: ”HV71 kan bli fast i allsvenskan om de inte går upp i år”

Uppdaterad
Publicerad

I dag börjar slutspelet som kan ta HV71 tillbaka till SHL. Men om de inte lyckas väntar en osäker tid för klubben, det menar idrottsforskaren P G Fahlström som följer HV71 noga.

P G Fahlström har varit idrottsforskare i över 40 år. Han har under de fyra senaste åren följt HV71 väldigt nära och skrivit flera rapporter om laget och deras ungdomsverksamhet.  Enligt honom kan HV71 få det svårt om de inte går upp i år. 

– Erfarenheten visar att om man inte går upp direkt så är det väldigt svårt. Skulle man inte lyckas så blir det en längre resa i hockeyallsvenskan, säger han. 

I klippet berättar han om skillnaden mellan att lycka och misslyckas.  

HV71 var under flera år ett av två elitlag i Småland med en stor publik som drog till sig stora sponsorer. Nu spelar både Oskarshamn och Växjö Lakers i högsta serien i hockey och Värnamo har tagit sig upp till allsvenskan i fotboll, vilket gör att konkurrensen om sponsorerna har hårdnat. 

- Det kommer inte att falna direkt. Men jag kan se från andra städer där det hänt, där ett annat lag i en hög division i en annan idrott har blivit mer intressant än laget som inte går upp igen. Så på sikt kan det påverka hierarkin när det gäller sponsorer, säger P G Fahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.