Höga elpriser kan stänga skidbackar och längdspår i vinter

Publicerad

I vanliga fall ligger kostnaden för Isabergs snöproduktion på 2,2 miljoner, men deras prognos för vintern visar att den siffran kommer att dubblas. Än är läget hanterbart, men nu ses verksamheten över och det kan bli vissa besparingar.

Brist på snö är numera ett återkommande problem för skidanläggningarna i länet. Lösningen brukar heta konstsnö, men i år kan det bli mycket dyrare än vanligt att producera den eftersom elpriserna stiger och kan komma att stiga ännu mer.

Just nu skissar Louise Söderlund, vd på skidanläggningen Isaberg, på kostnader beroende på när kylan kommer och när de kan börja producera snö. 

– Kommer den i december när priserna är lite högre eller kommer den i januari? Och hur mycket snö kommer vi behöva producera och hur mycket smälter? 

I klippet ovan hör du hur nedfarterna kan bli om Isaberg tvingas spara.

Oro bland skidanläggningar i länet

Carin Rosjö som är ordförande i IF Hallby SOK säger att deras ambition är att hålla öppet i vinter men att det kanske inte kommer vara möjligt.

– Vi är jätteoroade över de skenade elpriserna som är nu. Det påverkar oss väldigt mycket.

Hon säger att det inte bara gäller vintern utan att kostnaderna som de har redan nu får konsekvenser i deras budget.

– Det är elljusspåret som står och brinner på kvällstid, det är vår stuga som kostar mycket och som ska vara uppvärmd. Det får vi ju redan nu börja tänka på, ska vi ha den uppvärmd eller ska vi dra till fryspunkten så den nästan övervintrar? Ska vi stänga av elljusspåret vissa tider?

”Man måste räkna på vart gränsen går”

Michael Lindberg, ägare på Mullsjö Alpin, planerar just nu efter att köra en tidigare säsong men säger att man måste räkna på vart gränsen går.

– Om det blir extrema elpriser och det skjuter i höjden är det tveksamt att vi kommer öppna upp. Det måste ju vara lönande, annars går det inte, säger han.

Hör mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.