Foto: Pontus Lundahl / Mikael Fritzon / TT

Jaktstart skjuts upp för att skydda brunsten

Uppdaterad
Publicerad

I bland annat Eksjö kommun kommer höstens älgjakt att starta en vecka senare än vanligt. Det är jägarna själva som vill senarelägga jakten för att skydda älgens brunst.

Andra måndagen i oktober är annars den klassiska starten för älgjakten, men i Eksjö kommun får jägarna vänta ytterligare en vecka, det skriver Smålands Tidningen. Förvaltningsområde sju i Jönköpings län som består av 69.000 hektar skog har valt att skjuta upp jaktstarten.

– Det har framkommit en del önskemål från jägarna själva att man tycker jakten startar för tidigt, eftersom man upptäckt att brunsten fortfarande håller på då. Vi har tagit åt oss och nu tagit ett gemensamt beslut att flytta fram jakten en vecka, berättar Erland Rydén, ordförande för älgförvaltningsgruppen i område 7.

Klimatförändringar

Han berättar för Smålands Tidningen att  klimatet kan spela in när det gäller älgarnas brunst eftersom lövfällningen förr startade tidigare. Nu mera är det oftast fortfarande grönt och om älgens brunst störs kan det det hända att de kalvar senare och kalvarna får således mindre tid på sig att växa innan vintern kommer.  

Men den senare jaktstarten är frivillig, vill man börja en vecka tidigare som vanligt så får man göra det.

— Det är en gemensam överenskommelse mellan nästan alla av oss men inget vi kan tvinga någon till, säger Rydén.

Fler senarelägger

Men Eksjö kommun är inte ensamma om att senarelägga jaktstarten. Bland annat har jägare i Vaggeryd och Värnamo tagit samma beslut.

– Det här är en fråga som blir allt mer aktuell och som jägare blivit medvetna om, det märks, säger Ingemar Sjöberg, viltvårdshandläggare på Länsstyrelsen till SVT Nyheter Jönköping.

Han fortsätter:

– Det man vill åstadkomma är en bättre reproduktion. Upplevelsen är att man jagar i brunsten nu. Varför brunsttiden har förskjutits är en fråga för forskningen.

LÄS MER: Älgjakten kortas med en månad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.