• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

En ny rapport visar att utrikes föddas jobbchanser ökar med tiden då de exempelvis lär sig svenska och validerar sina kunskaper. Foto: Johan Nilsson/TT

Jobbchansen ökar med tiden i Sverige visar ny rapport

Publicerad

Möjligheten att som arbetslös få ett jobb minskade under 2010-talet, huvudsakligen på grund av den stora flyktinginvandringen. Men jobbchansen ökar igen, tack vare att samma personer nu lyckas komma ut på arbetsmarknaden, visar en ny analysrapport från Arbetsförmedlingen.

Chansen för arbetslösa personer att få ett jobb – oberoende av antalet lediga jobb – minskade kraftigt mellan åren 2007–2017. Det berodde dels på finanskrisen, dels på grund av ett stort inflöde av nyanlända med låga jobbchanser, uppger Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Omvänt mönster

Efter 2017 har chansen att få ett jobb ökat igen. Det beror på att den stora gruppen nyanlända som skrevs in som arbetslösa från 2010 och framåt med tiden förbättrade sin konkurrensförmåga, samtidigt som inflödet av nyanlända minskade.

− Generellt sett försvårar tid i arbetslöshet möjligheten att komma ut i arbete. För utrikes födda är mönstret det omvända, deras jobbchanser ökar med tiden då de exempelvis lär sig svenska och validerar sina kunskaper, säger rapportförfattaren Gisela Waisman.

Stor skillnad mellan utrikes- och Sverigefödda

Långtidsarbetslösheten bland Sverigefödda i Jönköpings län ligger på 0,9 procent. Bland utrikesfödda ligger den på 5,6 procent – vilket betyder att långtidsarbetslösheten är sex gånger så hög bland personer med utländsk härkomst, visar siffror från Statistiska centralbyrån.

Ett av yrkena som bryter långtidsarbetslösheten är bussföraryrket. James Alkubba har jobbat som busschaufför i Jönköping i nio år. Hör honom i klippet nedan.

En man som sitter i en buss och ler.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
James Alkubba har varit bussförare i nio år. Han berättar att han hade alltid velat jobba som busschaufför här i Sverige. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.