Chansen för arbetslösa personer att få ett jobb – oberoende av antalet lediga jobb – minskade kraftigt mellan åren 2007–2017. Det berodde dels på finanskrisen, dels på grund av ett stort inflöde av nyanlända med låga jobbchanser, uppger Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.
Omvänt mönster
Efter 2017 har chansen att få ett jobb ökat igen. Det beror på att den stora gruppen nyanlända som skrevs in som arbetslösa från 2010 och framåt med tiden förbättrade sin konkurrensförmåga, samtidigt som inflödet av nyanlända minskade.
− Generellt sett försvårar tid i arbetslöshet möjligheten att komma ut i arbete. För utrikes födda är mönstret det omvända, deras jobbchanser ökar med tiden då de exempelvis lär sig svenska och validerar sina kunskaper, säger rapportförfattaren Gisela Waisman.
Stor skillnad mellan utrikes- och Sverigefödda
Långtidsarbetslösheten bland Sverigefödda i Jönköpings län ligger på 0,9 procent. Bland utrikesfödda ligger den på 5,6 procent – vilket betyder att långtidsarbetslösheten är sex gånger så hög bland personer med utländsk härkomst, visar siffror från Statistiska centralbyrån.
Ett av yrkena som bryter långtidsarbetslösheten är bussföraryrket. James Alkubba har jobbat som busschaufför i Jönköping i nio år. Hör honom i klippet nedan.