Efter förra veckans skyfall avråder Jönköpings kommun från bad på flera badplatser, bland annat här vid Rocksjön. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Jönköpings kommun avråder från bad vid flera badplatser

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun förlänger nu rekommendationen att inte bada vid badplatserna vid Vätterstranden, Oset, Sanna, Brunstorp, Rocksjön och Munksjön.

Orsaken är förhöjda halter av bakterier efter förra veckans skyfall.

– Vatten- och avloppssystemen har varit hårt belastade och det gör att det vid så kallad bräddning ibland kommer ut en del avloppsvatten i sjöarna nära stadsmiljön, säger Johan Hjert, som är ansvarig för kommunens friluftsbad i ett pressmeddelande.

Avrådan från bad under helgen

Skyfall likt det i onsdags kan också leda till markavrinning vilket kan göra att avföring, som innehåller E.coli-bakterier från bland annat fåglar, kan hamna i vattnet.

Skyfall i Jönköpings län

Eftersom valideringen av de prover som tagits visar på fortsatt förhöjda bakteriehalter avråds från bad till och med fredag. Då beräknas nya provsvar vara analyserade och klara.

– När proverna visar på att vattnet är okej uppdaterar vi med ny information på kommunens hemsida, säger Johan Hjert.

Thomas Bergholm i ett parkeringsgarage där det trängt in vatten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Thomas Bergholm, teknisk direktör på Jönköpings kommun, berätta om hur det jobbar för att leda bort vatten vid framtida skyfall. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skyfall i Jönköpings län

Mer i ämnet