Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad anställda inom Jönköpings kommun tycker om förslaget om att införa friskvårdsbidrag på 2000 kronor per år. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Jönköpings kommun föreslår friskvårdsbidrag på 2 000 kronor

Publicerad

Nu pekar allt mot att Jönköpings kommun kommer att införa ett friskvårdsbidrag på 2 000 kronor för sina anställda. Ett sådant förslag ligger på kommunstyrelsens bord.

I klippet: hör vad kommunanställda i Jönköping säger om att ett friskvårdsbidrag på 2 000 kronor är på gång.

Det är i en tjänsteskrivelse som stadskontoret föreslår att Jönköpings kommun ska införa ett friskvårdsbidrag på 2 000 kronor per år och anställd. För att få del av pengarna ska den anställde stå för 25 procent av kostnaden själv. I en granskning som SVT Nyheter Jönköping gjorde i december var det bara Eksjö och Jönköping av kommunerna i Jönköpings län som inte hade något friskvårdsbidrag för sina anställda.

Facket positiva till friskvårdsförslaget

I dag får kommunanställda i Jönköping träna gratis på kommunens sim- och träningsanläggningar en gång per vecka. Den förmånen tas bort och istället föreslås ett generellt friskvårdsbidrag.

– Vi är väldigt glada över att kommunen nu föreslår detta, det har vi kämpat fackligt för i många år, säger David Eriksson, ordförande i Vision i Jönköping.

Om förslaget godkänns kommer det att bli verklighet från och med 1 januari 2024. I förslaget ligger också att öka värdet på det gåvobrev som anställda får efter 25 års tjänstgöring från 6 000 kronor till 8 000 kronor. Alla kommunanställda ska också kunna ta PSA-prov, cellprov och ge blod på betald arbetstid.

Kommunens företrädare skriver att de har tagit fram förslagen för att kunna erbjuda likvärdiga förmåner för sina anställda oavsett vilken verksamhet man tillhör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.