Jönköpings kommun testar omstridd metod för att bekämpa parkslide

Uppdaterad
Publicerad

Den invasiva växten parkslide breder ut sig runt Munksjön i Jönköping. Nu testar kommunen en nygammal metod för att bekämpa arten.

Parkslide är en seglivad växt och det finns flera olika metoder som har använts för att få bort den.

– Tidigare har man till exempel använt kemisk bekämpning på de platser man varit tvungen. Det kan till exempel gälla privata tomter eller när det utgör en trafikfara. Men vi vill ju inte använda kemiska bekämpningsmedel i onödan, säger Jenny Jansson, landskapsarkitekt på Jönköpings kommun.

Stor ökning i rapporter

 – Vi ser en stor ökning i antalet rapporter som kommer in, men det beror mycket på att det har blivit ett mer välkänt problem, hur växten ser ut och vilka problem den för med sig, säger Niklas Lindell, handläggare på avdelningen för invasiva arter på Länsstyrelsen i Jönköping.

På vissa ytor har man nu klippt ner växten och grävt bort den, en metod som kan anses omstridd eftersom det då finns risk för spridning

I klippet berättar Jenny Jansson och Niklas Lindell mer om den nya metoden.

– Om man upptäcker parkslide i sin trägård eller någon annanstans, så är det bra att rapportera det till invasivaarter.nu, säger Niklas Lindell.

Då får dels Länsstyrelsen, men också alla som arbetar med invasiva arter koll på var de finns.

Ingen perfekt metod

Niklas Lindell menar också att man bör tänka på att det inte finns någon perfekt metod för att bekämpa parkslide.

– Så om man har en buske i sin trägård och märker att den inte växer så mycket, då kanske det är bra att låta den vara i väntan på att det kommer en mer säker bekämpningsmetod. Men om man absolut vill bekämpa den så kan man kontakta länsstyrelsen och be om råd.

Parkslide

Parkslide klassas som en invasiv art. Om man upptäcker parkslide ii sin trädgård eller någon annanstans så kan man rapportera det till invasivaarter.nu

Växten sprider sig lätt, även väldigt små rotdelar kan bilda nya bestånd. Har man en buske i sin trädgård och man märker att den inte växer så mycket så kan det vara bra att låta den vara i väntan på att det kommer en mer säker bekämpningsmetod.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.