Till vänster syns en hockeyspelare som firar efter en match, omgiven av jublande åskådare och med en medalj runt halsen. Till höger är en person som arbetar vid ett skrivbord i ett kontorsmiljö, med fokus på datorn och anteckningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar bland annat allmänreportern Kinna Svensson om vilka nyhetshändelser i Vätterbygden som varit störst. Foto: Adam Wännman Zetterqvist/SVT

Jönköpings-Posten 160 år: Här var de största nyhetshändelserna

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings-Posten fyller 160 år i helgen. Samtidigt går tidningen in i en ny era där AI används i redigeringen och majoriteten av prenumerationerna är digitala.

Jönköpings-Posten med sina i dag drygt 60 medarbetare har i dag 23 000 prenumeranter där 60 procent är digitala. På tidningens glansdagar på 90-talet hade man som mest 45 000. Och trots att mer än hälften i dag är digitala prenumeranter så var det inte förrän 2017 som man fick sina första. JP var en av landets sista tidningar att satsa digitalt.

Framtiden

I dag redigeras vissa av deras tidningssidor med hjälp av AI, något som man kan får se mer av i framtiden.

AI

– Det är spännande och också lite skrämmande. Men det måste alltid finnas människor som fattar besluten och berättar historierna, säger Patricia Svensson som är chefredaktör och ansvarig utgivare för Jönköpings-Posten.

På lördag så håller redaktionen öppet hus i de nya lokalerna i Science Park Towers i Jönköping.

Under fredagsmorgonen hade vi uppgifter i denna artikel om att JP skulle ha 35 000 prenumeranter, det stämmer inte. De har idag 23 000 prenumeranter.

Tre klassiska JP-löpsedlar. Bilden till vänster är JP:s första etta, utgiven den 17 januari 1865. En tavla gjordes av den i samband med tidningens 150-årsfirande. Foto: Jönköpings-Posten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI

Mer i ämnet