Ung Jönköpingsbo drogs med i lavin i Trysil i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Joakimson från Kaxholmen utanför Huskvarna hamnade mitt i den dramatiska lavin som utlöstes i Trysil i Norska fjällen vid lunchtid på onsdagen. En av hans sons bästa kompisar, född 2003, drogs med i lavinen.

– Vi såg hur han försvann i ett moln av snö, berättar Joakimson för SVT.

Ett stort antal svenskar är just nu i Trysil och firar sportlov, bland dem finns Andreas Joakimson från Huskvarna och hans familj, som är på resa med ett stort gäng.

– Vi har med oss våra söner och flera av deras kompisar och de ville under förmiddagen åka i den nysnö på cirka 60 centimeter som kommit det senaste dygnet, det är ju fantastisk snöåkning, berättar Joakimson. De befann precis intill den pistade nedfarten i ett opistat område.

Killarna, ett 10-tal som är omkring 18 år gamla från Jönköpingstrakten, befann sig högt upp på toppen av fjället ovanför restaurang Knettsetra. En av killarna hade åkt ner lite i förväg och skulle filma sina kompisars åk när lavinen plötsligt gick. Killen drogs med i lavinen och försvann i ett stort moln av snö.

Letade med stavar

– Ett 100-tal meter snö bara släppte mitt framför de övriga killarna med ett stort brak. De såg hur deras kompis föll och försvann med snömassorna. Räddningsarbetet kom snabbt igång, men det kändes ju som om tiden gick väldigt snabbt medan man letade, berättar Joakimsson.

– Vi gick med stavar och letade igenom snön och plötsligt skrek någon att man hittat honom – vid liv och vaken. Den känslan var obeskrivlig. Han fördes med helikopter till sjukhus där han nu vårdas.

Hör Andreas Joakimson berätta om det dramatiska räddningsarbetet i klippet ovan.

Ungdomsgrupp från Habo i Trysil

Hagakyrkan i Habo har ett ungdomsläger med ett 80-tal ungdomar på plats i Trysil den här veckan.

– Vi mår alla bra, säger Peter Bernhardsson, pastor i kyrkan. Vi har varje lunch en incheckning där vi kollar av alla. Idag hade alla checkats in då lavinen gick så vi blev aldrig oroliga för just vår grupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.