En person grävdes fram efter att det gått en lavin i norksa Trysil. Foto: Ola Matsson / Skistar Trysil / NTB

Lavin i Trysil – en person framgrävd ur snön

Uppdaterad
Publicerad

En person har grävts fram ur snön sedan en lavin gått i den norska skidorten Trysil.

– Han är vaken och omhändertagen, säger polischefen Pål Erik Teigen till NRK.

Polisen nåddes av larmet klockan 11.46. En skidåkare utlöste lavinen då han åkte på ett opistat område på östsidan av Trysilfjället.

– Det är i ett område där folk som vill utmana sig själva ofta åker, säger Pål Erik Teigen till NRK.

Lavinen var mellan 100 till 150 meter bred och mannen hittades efter cirka 15-20 minuters sökande. Han låg på en meters djup och grävdes fram av skidanläggningens personal som befann sig i närheten.

– Han är vaken och omhändertagen, säger polischefen Pål Erik Teigen till NRK.

Stor räddningsinsats

Det finns inga uppgifter om att ytterligare personer ska ha fastnat i lavinen men räddningstjänsten fortsätter att söka igenom området under eftermiddagen.

”Det är bara en person som anmälts saknad efter lavinen men polisen kan inte utesluta att det finns flera personer där. Räddningstjänst, frivilliga och civilförsvaret är på väg dit och vi kommer att genomsöka området”, meddelade polisen i ett pressutskick vid lunchtid.

En stor räddningsinsats påbörjades och lavinhundar, helikoptrar och volontärer skickades till platsen.

Skistar Trysil som driver skidanläggningen skrev under måndagen på sin Facebooksida att det fallit över 30 centimeter nysnö de senaste dagarna och det har fortsatt snöa även under tisdagen.

Den aktuella lavinvarningen i Trysil ligger på en tvåa, vilket betyder måttlig fara där mänskligt utlösta laviner är möjliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.