Projektet kommer äga rum i Borås under det kommande läsåret. Eleverna i åttonde och niondeklass på Engelbrektsskolan kommer då börja tidigast klockan nio och sluta senast klockan fyra. Elevernas upplevelser kommer sedan jämföras med en kontrollskola, som behåller nuvarande studietider.
Ungdomars hälsa
Eleverna har intervjuats, både genom djupintervjuer och enkäter, inför projektet. Efter det kommande läsåret görs proceduren om. Det är första gången konceptet utvärderas på det här sättet i Sverige.
– Det har prövats att få med skolor flera år i Sverige. Den här gången var det skolan som kontaktade mig som forskare och ville starta det här projektet. Jag har sedan tidigare forskat kring ungdomar och sömn. Det känns som en naturlig fortsättning att fortsätta försöka bidra till ungdomars hälsa, säger Malin Jakobsson.
Delade meningar
De flesta elever SVT Jönköping pratar med är positivt inställda till projektet, men det finns de som är kritiska.
– Jag tycker klockan åtta är en ganska bra tid att vara i skolan och träffa sina kompisar tidigt. Jag får den sömn jag behöver under natten, säger Folke Stjärne.
Andra tycker det är en rimlig uppoffring att börja och sluta en timme senare.
– Jag tycker inte det gör så mycket att sluta en timme senare, säger Selma Kjellerstedt.
Kalle Petersen är också positiv till att börja klockan nio.
– Man får ändå hela kvällen, sen finns det helger också. Det kanske kan bli lite stressigt till träningarna, men jag tycker det är värt det om jag får sova mer, säger han.
I klippet ovan hör du hur elevernas sömn påverkats av en senare skolstart i tidigare utvärderingar utomlands.