SVT Nyheter Jönköping publicerade i slutet av oktober en artikel om att flera mindre samhällen i länet skulle bli utan julbelysning efter att Trafikverket börjat se över användningen av stolparna.
Samhällsföreningen i Hestra, Gislaveds kommun, var kritisk. Artikeln blev viral och spreds snabbt via sociala medier.
– Vi märkte efter ett tag att vår artikel fick en ovanligt stor spridning – även utomlands, säger Daniel Rundqvist, redaktionschef för SVT Nyheter Jönköping.
Användes som rasistpropaganda
Det handlar om tusentals interaktioner på nätet via olika sociala medier. Det visade sig att artikeln fått spridning på högerextrema sajter både i Sverige och internationellt och att budskapet hade förändrats. SVT Nyheter Jönköpings artikel användes av högerextrema och antimuslimska sajter och bloggar för att sprida påståenden som att Sverige förbjudit julbelysning för att inte uppröra muslimska flyktingar.
– När man ser hur vissa valt att kidnappa den och stoppa in den i ett falskt sammanhang, blir man ju mörkrädd. Lika hemskt är att en del tycks svälja budskapet utan att reflektera, säger Daniel Rundqvist.
Sanningen är tydlig i artikeln och har ingenting med nyanlända att göra:
– Vi ser över det här för att vi inte har rätt att låta andra ta el från vår anläggning enligt el-lagen. Och stolparna är inte dimensionerade för vikten som julbelysningen har och vi måste ta bort sådant som inte ska vara där. Vi garanterar säkerheten först, sa Elin Isaksson, nationell samordnare trafikreglering på Trafikverket i en kommentar.
Läs också: Ingen julbelysning på småorter i advent
Presschefen på Trafikverket Bengt Olsson berättar att myndigheten uppmärksammat spridningen och förvanskningen av nyheten som artikeln fått.
– Det är befängt hur man kan förvrida sanningen och använda det för sin egen vinning, säger han.
”Vinklas på ett sätt som inte är sanningsenligt”
Viralgranskaren, tidningen Metros satsning på att just granska och analysera nyheter och internetfenomen som blir virala genom sociala medier, har också uppmärksammat spridningen av SVT Nyheter Jönköpings artikel om julbelysningen.
– Vi fick in väldigt mycket tips om er artikel. Och den visade sig vara ett ganska typiskt exempel på hur något som är ganska oskyldigt och som det finns förklaringar till – ändå kan bli politiskt sprängstoff när det vinklas på ett sätt som inte är sanningsenligt, säger Hugo Ewald, redaktör för Viralgranskaren.
Hugo Ewald berättar att artikeln bland annat spårats till en mycket inflytelserik högerextrem bloggare i USA. Han uppges ha spridit innehållet med syftet att påskina att muslimer försöker få bort kristenheten – och julen är ju en kristen högtid.
– Även den amerikanska motsvarigheten till Viralgranskaren har uppmärksammat den stora spridningen och agerat genom berätta att innehållet är förvanskat, berättar Hugo Ewald.
Finns metoder att källgranska
Viralgranskaren lanserar tillsammans med Internetstiftelsen i Sverige just nu en guide om källkritik på nätet. Syftet är att upplysa om hur man kan undgå att bli lurad.
– Vi hoppas att man ska tänka ett steg till innan man delar saker. Det finns flera enkla metoder för att ta reda på varifrån inläggen kommer och vad de har för syfte, säger Hugo Ewald.
Grundtipset är att googla. Finns det flera källor är tipset att själv spåra originalkällan. När man vet ursprunget kan man få en bra bild om vad som ligger bakom. Just i fallet med artikeln om julbelysning så har Viralgranskaren gjort en Facebook-animering som visar hur olika utfallet kan bli om man inte granskar källan.