I klippet hör du Ligia Englöf som sedan början av 1990-talet arbetar med frågor som rör romer berätta varför hon tror att det är svårt att bryta mönstret där samma EU-migranter år efter år väljer att åka till Sverige för att tigga. Foto: SVT/Johannes Tolf

Kan tjäna tre gånger mer genom tiggeri i Sverige än arbete i Rumänien

Publicerad

En tiggande EU-migrant kan få in tre gånger så mycket pengar på gatorna i Sverige än genom att ha ett ordinärt arbete i Rumänien. Det säger Ligia Englöf på socialtjänsten i Jönköping. Hon menar att många romer därför fastnar i tiggeriet.

Ligia Englöf har under nästan 30 års tid arbetat med frågor som rör romer. Hon kommer själv från Rumänien men är numera bosatt i Sverige där hon arbetar som socionom på socialtjänsten i Jönköping med fokus på EU-migranter. Hon är även tolk åt Kyrkhjälpen som hjälper de utsatta människorna.

– Jag blir så frustrerad när jag ser hur de har det, säger hon.

”Ond spiral”

Ligia Englöf anser att det är problematiskt att de som tigger i Sverige kan få in tre gånger så mycket pengar jämfört med om de hade haft en anställning med minimilön hemma i Rumänien.

– Det blir en ond spiral och svårt att få dem att ta ett vanligt jobb. Det är inte bra för någon, varken för samhället eller för dem själva.

Hon har träffat människor som valt att säga upp sig från jobb i Rumänien för att istället åka till Sverige för att tigga.

Tufft liv som tiggare

Livet på gatan är emellertid tufft och många av dem som är här för att tigga ihop pengar sover i bilar eller i tält, oavsett väder. Barnen lämnas ofta kvar i hemlandet, kanske med någon släkting eller annan anhörig som tar hand om dem. Flera romer har även utsatts för hatbrott i Sverige.

Men lockelsen av att med rumänska mått mätt kunna få ihop en god inkomst gör att flera väljer att återkomma till Sverige år efter år för att tigga.

SVT intervjuar Ligia Englöf utanför en matbutik i centrala Jönköping där det sitter en medelålders man från Rumänien och tigger. Han vill inte vara med på en intervju, men Ligia som regelbundet träffar EU-migranterna i kommunen berättar att mannen de senaste tio åren periodvis åkt till Sverige för att tigga.

– När de fick som mest kunde det handla om tusen kronor på en dag. Men nu är det inte lika mycket, säger hon.

”Nästan som familjeföretag”

Enligt Ligia Englöf finns det exempel på där tiggeriet blivit något som nästan kan liknas vid ett familjeföretag, där det kan vara tre generationer i en släkt som åker till Sverige för att få ihop pengar.

– Samtidigt utsätter de sig för risker, att sova ute i skogen på vintern och barn som kan fara illa av att lämnas i Rumänien av sina föräldrar, säger hon.

I klippet ovan hör du Ligia Englöf berätta mer om hur hon upplever att situationen är för EU-migranterna i Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.