”Joanna”, som försörjer sig som tiggare, vittnar om en attitydförändring efter att tiggeritillståndet infördes i Eskilstuna. Foto: Lina Friberg

Stadsmissionen: Hatbrotten mot EU-migranter ökar i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Stadsmissionen i Eskilstuna larmar om att hat, hot och våld har blivit ett allt vanligare inslag i EU-migranternas vardag sedan tillståndskravet för tiggeri infördes i Eskilstuna.

Joanna som tigger på gatorna i Eskilstuna, upplever en allt hårdare tillvaro. Joanna heter egentligen något annat. Hon vågar inte framträda med sitt ansikte eller med sitt riktiga namn, av rädsla för att någon ska känna igen henne.

– Jag tycker att folk blivit mer aggressiva. Folk gestikulerar att de ska skära halsen av mig och sätter fingrarna som en pistol mot tinningen. Deras ilska skrämmer mig.

Allt grövre brottslighet

Stadsmissionen bedömer nu att situationen blivit så allvarlig att de själva måste uppmärksamma polis och kommunledning på vad som försiggår eftersom ingen av EU-migranterna själva vågar polisanmäla.

– Det finns många saker den här gruppen är rädd för. Det kan handla om att man inte har någon dörr att stänga om sig, en misstro mot polisen. Men även praktiska saker som att man inte vet hur man gör en polisanmälan, säger Therese Lekander på Stadsmissionen i Esklistuna.

Ingen vågar prata med polisen

Kommunpolis Thomas Bergqvist bekräftar att de ännu inte tagit emot en enda anmälan från någon av EU-migranterna.

– I gruppen råder ofta en tystnadskultur där man inte pratar med polisen. Vilket gör det nästintill omöjligt att påbörja en utredning.

Joanna fick tältet där hon bodde vandaliserat och alla sina kläder och tillhörigheter sönderskurna, men någon polisanmälan gjorde hon inte.

”Jag har ingenting att dölja”

– Det handlar om att jag inte kan språket. Hur ska jag kunna göra en anmälan? Jag är inte rädd för polisen, vi har ingenting att dölja.

Se EU-migranten Joanna och stadsmissionen berätta om den allt hårdare tillvaron:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.